Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Val till Europaparlamentet 2019

Den 26 maj 2019 är det val till Europaparlamentet.
Sverige är en representativ demokrati och när du röstar väljer du de partier och personer som du vill ska representera dig i de politiska organen; riksdagen, kommunfullmäktige, landstingsfullmäktige och Europaparlamentet.

Allmänna val, det vill säga val till riksdagen, kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige, genomförs den andra söndagen i september vart fjärde år.
Val till Europaparlamentet sker någon gång under perioden slutet av maj till i början av juni vart femte år.

Röstmottagare?

Vi söker dig som vill arbeta som röstmottagare vid valet den 26 maj 2019, läs mer och anmäl ditt intresse här!

Valkrets och valdistrikt

En valkrets är ett geografiskt område. När du röstar utser du kandidater till den valkrets som du tillhör. Sverige delas in i valkretsar för att garantera att hela landet, alla delar av ett län eller en kommun ska bli representerade. Det ska säkerställa att det inte bara är till exempel människor från större städer som blir invalda. I Österåker finns det en valkrets. Valkretsen är i sin tur uppdelad i valdistrikt. I varje valdistrikt finns en vallokal. Österåker består av 21 valdistrikt.

För val till Europaparlamentet är hela Sverige en valkrets. Mandaten fördelas mellan medlemsländerna i EU beroende på medlemsländernas folkmängd. Alla mandaten i Europaparlamentet är fasta valkretsmandat.

18 år senast på valdagen

För att få rösta vid det allmänna valet och valet till Europaparlamentet ska du ha fyllt 18 år senast på valdagen. Utöver åldersgränsen finns det andra särskilda villkor som du måste uppfylla. Du kan läsa mer i länkarna till vänster. Du som uppfyller villkoren får hem ett röstkort drygt tre veckor för valet. På röstkortet står det vilket valdistrikt som du tillhör och i vilken lokal som du ska rösta.

Så röstar du

I Sverige har vi hemliga val. Det betyder att du inte behöver avslöja vad du röstar på om du inte själv vill. Du kan välja att rösta på valdagen eller att förtidsrösta. 18 dagar innan valdagen öppnar förtidsröstningen. Fram till valdagen har du då möjlighet att rösta i vilken kommun som helst i hela Sverige. På valdagen röstar du i den vallokal som står angiven på ditt röstkort.

Mer information

I Sverige är det Valmyndigheten som är den centrala myndigheten som ansvarar för genomförande av val.

Valmyndighetenlänk till annan webbplats

Andra språk/Other languages

På finska-suomeksi

Valmyndigheten har information på andra språk/Valmyndigheten provides information in other languages.

albanska, bosniska, kroatiska, serbiska, engelska, franska, jiddisch, kinesiska, lulesamiska, meänkieli, nordkurdiska, nordsamiska, polska, slovakiska, rumänska, romska arli, romani kelderash, romani kale, ryska, slovenska, turkiska, suomi, spanska,persiska, sydkurdiska, sydsamiska, syriska, tigrinja, tyska, soomaali, thai.

Till valmyndighetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster             

Redaktör:
Fredrik Zethraeus

Sakkunnig:
Fredrik Zethraeus
Senast uppdaterad:
tisdag 19 februari 2019