Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Var med och påverka! Frågor och svar om valet och vad du röstar om i kommunvalet

Klicka på bilden för att se den i större format!

Valet till riksdag, landstings- samt kommunfullmäktige den 9 september närmar sig med stormsteg. Ett sätt att påverka den kommunala verksamheten i Österåker är att välja vilka politiker som ska styra här. Kommunens politiker fattar beslut om allt ifrån förskola och skola till hur bostadsområden, gator, torg och parker ska utformas. Det går även att påverka mellan valen genom att lämna medborgarförslag, delta i samråd eller kontakta lokala politiker direkt. 

Vad röstar man om i kommunvalet?

De beslut som de folkvalda i kommunen fattar påverkar vår gemensamma närmiljö och framtid. Genom att rösta i valet till Kommunfullmäktige kan du vara med och välja vilka partier och politiker som ska vara med och styra de kommande fyra åren.

Vad ansvarar kommunen för?

Kommunen ansvarar för många viktiga samhällsfunktioner – bland annat barnomsorg, utbildning och omsorg för äldre, räddningstjänst samt bibliotek. Kommunen planerar för nya bostadsområden samt ansvarar för hälso- och miljöskydd. Kommunen har också ansvar för kommunala gator, vägar, vatten och avlopp.

Vem får rösta i kommunvalet?

Alla som har fyllt 18 år senast på valdagen och har varit folkbokförda i Sverige i tre år före valdagen, men du behöver inte vara svensk medborgare.

Vem administrerar valet?

I Sverige är det Valmyndigheten som ansvarar för genomförande av val på nationell nivå. Det innebär bland annat att de:

 • Informerar väljarna om när, var och hur man röstar.
 • Ansvarar för framställning av röstlängder och röstkort, valsedlar, blanketter och annat material som används vid valen.
 • Tar emot partiernas anmälan om deltagande i val. På lokal nivå är det valnämnden i respektive kommun som ansvarar för att valet genomförs.

Hur går förtidsröstningen till?

Du som inte kan rösta i din vallokal på valdagen, kan förtidsrösta i en röstningslokal som passar dig, var som helst i Sverige. Förtidsröstningen började den 22 augusti och pågår till den 9 september, vilket innebär att du kan förtidsrösta även på valdagen. När du ska förtidsrösta måste du ha med dig dig röstkort och id-handling. Om du har förtidsröstat, men ångrar din röst, har du möjlighet att ångerrösta. Det gör du genom att lägga en ny röst i din vallokal på valdagen.

När får jag mitt röstkort?

Valmyndigheten skickar ut röstkort under perioden 16–22 augusti till alla röstberättigade. Skulle du inte ha fått det, kontakta Valmyndigheten.

Hur får jag reda på var jag ska rösta?

På röstkortet står det i vilken vallokal du ska rösta. Vallokalerna håller öppet mellan klockan 8 och 20 på valdagen den 9 september. Du kan också hitta din vallokal på en karta via den här sidan.

Hur många valdistrikt finns det?

I Österåkers kommun finns det 21 valdistrikt. Valdistrikten är indelade geografiskt och består av 1000–2000 röstberättigade. I varje valdistrikt finns en vallokal och det är bara de röstberättigade som bor i valdistriktet som får rösta där.

Vilka partier är representerade i Kommunfullmäktige 2015–2018?

De olika partierna har olika många mandat i Kommunfullmäktige. Det parti som får flest antal röster får också flest representanter (mandat) i Kommunfullmäktige.

 • Moderaterna 14 mandat
 • Socialdemokraterna 12 mandat
 • Liberalerna 5 mandat
 • Roslagspartiet 5 mandat
 • Miljöpartiet 4 mandat
 • Centerpartiet 2 mandat
 • Kristdemokraterna 2 mandat
 • Sverigedemokraterna 2 mandat
 • Österåkerspartiet 2 mandat
 • Vänsterpartiet 2 mandat
 • Skolpartiet i Österåker 1 mandat

Vill du veta mer?

Se/ladda ned illustrationen i större format.PDF

Ambulerande röstmottagare, sjötaxi till vallokal, ångerröstning... Du hittar mer information om hur du röstar i Österåker och hur det går till här på österåker.se/val.

 

Texten är hämtad ur Magasin Österåker, nummer 2 2018.

Text: Karin Wandrell
Illustration: Kim Sonntag

Redaktör:
Fredrik Zethraeus

Sakkunnig:
Fredrik Zethraeus
Publicerad:
måndag 27 augusti 2018
Senast uppdaterad:
måndag 27 augusti 2018