Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Valet är över – vad händer nu i Österåker?

Väljarna i Österåker har sagt sitt. Nu ska mandaten i Kommunfullmäktige fördelas mellan partierna. Politikerna ska komma överens om ordförandeposterna i kommunens nämnder, styrelser och i fullmäktige, liksom vilka som ska ingå i Kommunstyrelsen och vilka som ska vara kommunalråd.

När vallokalerna stängde klockan 20 på valdagen den 9 september var det startskottet för ett intensivt arbete. Den preliminära mandatfördelningen i kommunen räknades fram redan under valnatten. Men alla utlandsröster och förtidsröster hinner inte fram till vallokalerna under valdagen. Dessa räknas istället samman av kommunens valnämnd onsdagen efter valet. Därefter är det dags för Länsstyrelsen att kontrollräkna alla röster.

Så här ser nya Kommunfullmäktige i Österåker ut.

Majoriteten formas

Det är först då, när den slutliga mandatfördelningen är klar, som en majoritet kan formas i Kommunfullmäktige. Fullmäktige har 51 ledamöter, vilket innebär att ett enskilt parti kan få egen majoritet om det har 26 mandat eller fler. Annars behöver flera partier komma överens om att bilda en majoritet. Om ingen stabil majoritet kan bildas, får det största partiet försöka styra kommunen utifrån en minoritetsposition.

I Österåker fortsätter en allians bestående av Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna att styra under mandatperioden och de har en egen majoritet i fullmäktige.

Oktober start för mandatperiod

Mandatperioden inleds den 15 oktober under valåret. I Österåker innebär det att det nyvalda Kommunfullmäktige hade sitt första möte den 22 oktober. Den första uppgiften var då att välja ordförande och vice ordföranden för Kommunfullmäktige. På dagordningen stod också val av en valberedning som får i uppgift att lämna förslag på vem som ska ingå i kommunens olika nämnder och styrelser. De väljs sedan vid Kommunfullmäktiges möte i december och tillträder vid årsskiftet. Vid decembermötet väljs också de förtroendevalda revisorer som har i uppgift att granska och pröva kommunens verksamhet. Men däremellan, på Kommunfullmäktiges novembermöte, har fullmäktige även beslutat en budget och storleken på den kommunala skattesatsen under det kommande året.

Budget för 2019 beslutad och Österåker får lägst kommunalskatt i Sverige

Valet fullt genomfört i januari

Resultatet av den röst som du lämnade den 9 september 2018 är med andra ord fullt genomfört den 1 januari 2019.

Du hittar mer om valet i Österåker här på österåker.se/val.

På finska-suomeksi

Redaktör:
Fredrik Zethraeus

Sakkunnig:
Fredrik Zethraeus
Publicerad:
torsdag 13 september 2018
Senast uppdaterad:
onsdag 21 november 2018