Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Koll på kommunalråden

I Österåkers kommun arbetar tre kommunalråd. Kommunalråd under mandatperioden 2015-2018 är Michaela Fletcher (M), Mathias Lindow (FP) samt  Ann-Christine Furustrand (S). Här berättar våra kommunalråd mer om sig själva och sitt arbete. Den här gången är det dags för Ann-Christine Furustrand, kommunalråd i opposition och 2:e vice ordförande i Kommunstyrelsen.

Hej Ann-Christine, beskriv dig själv med tre meningar!

Många uppfattar mig som en kreativ person och i den mån jag hinner, kopplar jag gärna av med att måla tavlor - gärna skärgårdsmotiv eller människor. (har bland annat målat ett porträtt av Bosse Ringholm som hänger hemma hos honom) Jag inspireras av att vara ute i naturen och så här års åker jag gärna skidor (slalom). Jag har ett stort intresse för människor samt att läsa böcker- man kan ju inte bara läsa protokoll.


Varför är du politiker?

För att jag gjorde ett val. Jag flyttade från Malmö till Åkersberga på 1960-talet och som småbarnsförälder tyckte jag att barnomsorgen var dålig här. Istället för att fortsätta klaga vid köksbordet, bestämde jag mig för att gå med i politiken och ta ansvar för att förändra till det bättre. Det valet har jag aldrig ångrat.


Vilka frågor ligger dig varmast om hjärtat?

Att se till att Österåkers kommun blir en bra kommun att bo och leva i för alla. Att småbarnsgrupperna i förskolan minskar och att skolan ges de resurser som krävs för att barnen ska kunna tillgodogöra sig den utbildning de behöver för ett bra vuxenliv. En värdig äldreomsorg- det är vi skyldiga den äldre generationen. Att Österåker utvecklas till en trivsam kommun också för att handla i, flanera runt i, besöka eller jobba i. Kommunen expanderar och det ligger en stor utmaning i att vägar och kollektivtrafik hänger med.


Vad är roligast med ditt jobb?

Kontakten med Österåkersborna, jag är nyfiken på människor och andras idéer. Att sätta sig in i så vitt skilda frågor. Utmaningen i att jobba fram förslag till förbättringar för medborgarna och sedan glädjen i när man lyckas få igenom förslaget samt lyckan i att ha kunnat samla andra partier kring något väsentligt.


Vad är svårast med ditt jobb?

När politiken och de politiska diskussionerna inte blir konstruktiva. Vi har ett uppdrag att genomföra för våra invånare och vi måste vara konstruktiva.


Vilket Österåker vill du ha?

Jag vill ha ett Österåker där alla invånares behov kan tillgodoses och drömmar kunna förverkligas. Ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart samhälle. En kommun där barn kan växa upp till trygga och harmoniska människor. Där fritiden är rik. Där de som behöver stöd och hjälp i svåra situationer kan få det. Där det finns bostäder och arbetsplatser. Jag vill att den nyöppnade turistbyrån i Åkersberga centrum utvecklas till ett dialogcentrum, för ständig dialog där medborgarna inte enbart tar emot information, utan också kan lämna synpunkter och önskemål kring kommunens utveckling.


Vad är ett kommunalråd?

Kommunalråd är politiskt valda ledare för kommunens verksamhet. De representerar den politiska majoriteten i Kommunfullmäktige. För att skapa insyn finns också ett kommunalråd i opposition.

Redaktör:
Catharina Rissel

Sakkunnig:
Fredrik Zethraeus
Publicerad:
fredag 30 januari 2015
Senast uppdaterad:
onsdag 8 juni 2016