Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Koll på kommunalråden

I Österåkers kommun arbetar tre kommunalråd. Kommunalråd under mandatperioden 2015-2018 är Michaela Fletcher (M), Mathias Lindow (FP) samt  Ann-Christine Furustrand (S). Här berättar våra kommunalråd mer om sig själva och sitt arbete. Den här gången är det dags för Mathias Lindow, sedan årsskiftet nytt kommunalråd, förste vice ordförande i Kommunstyrelsen och ordförande i Kultur- och fritidsnämnden.

Hej Mathias, beskriv dig själv med tre meningar!

Jag är en lugn och ödmjuk person med ett stort intresse för förändring. Jag har stor erfarenhet av samhällsbyggnadsfrågor och ett särskilt intresse för hållbar samhällsbyggnad för framtida generationer. Jag är väldigt idrottsintresserad och önskade att jag hade mer tid att sporta men när jag hinner är det främst golf och löpning även om jag tycker det är kul att testa på allt möjligt.

Varför är du politiker?

Jag tror att allt kan bli bättre och jag vill vara delaktig i den förändringen. Mitt intresse för politiska frågor inleddes redan i tioårsåldern i samband med att en släkting berättade om sina upplevelser efter en biståndsresa i Afrika. Det gjorde starkt intryck på mig och jag har varit politiskt engagerad i över 20 år nu.

Vilka frågor ligger dig varmast om hjärtat?

Klimat och miljö, flykting- och integrationspolitik, samt skolfrågor där jag är extra engagerad i utbildning för barn med särskilda behov, eftersom jag har en son med högfungerande autism. Men framför allt är det helheten, att kunna ta ansvar för hur vi bygger hela samhället för framtiden.

Vad ser du mest fram emot med ditt nya jobb?

Att komma in tidigare i processen. Jag har suttit i Kommunfullmäktige i Österåker i fyra år men nu får jag chans att sätta min egen prägel, att lyssna in invånarnas åsikter, värdera förslag och fördela resurser för ett så bra Österåker som möjligt. Det ska också bli spännande att arbeta med skärgårdsfrågor, att få förståelse för hur det är att bo och verka i skärgården.

Vad är svårast med ditt jobb?

Att prioritera rätt. Det finns så oerhört mycket spännande att göra, men det gäller att se vad vi faktiskt kan göra som kommun och vad jag själv hinner med.

Vilket Österåker vill du ha?

Jag tror på ett Österåker som fortsätter att växa. Vi har alla förutsättningar för en attraktiv bostadsort med en fantastisk skärgård och kustlinje, bra kommunikationer och nära till Stockholm. För att ännu fler ska flytta hit och också stanna kvar, måste vi ha bra skolor och en trygg miljö. Vi måste också satsa på att skapa förutsättningar för ett hållbart samhälle.


Fredag den 30 januari läser du mer om Ann-Christine Furustrand.

Vad är ett kommunalråd?

Kommunalråd är politiskt valda ledare för kommunens verksamhet. De representerar den politiska majoriteten i Kommunfullmäktige. För att skapa insyn finns också ett kommunalråd i opposition.

Redaktör:
Catharina Rissel

Sakkunnig:
Fredrik Zethraeus
Publicerad:
onsdag 28 januari 2015
Senast uppdaterad:
onsdag 8 juni 2016