Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Råd vid höga temperaturer

Det är just nu mycket varmt i länet och enligt prognoserna kommer de höga temperaturerna fortsätta in i början av nästa vecka.

Solen och värmen är efterlängtad av många, men kan innebära en extra påfrestning för kroppen. När det är mycket varmt är det extra viktigt att dricka mycket och att du skyddar dig från solen. Särskilt äldre, sjuka och barn kan behöva dricka även om de inte är törstiga och skydda sig extra mot värmen.

Här är några enkla råd om hur du bäst tar hand om dig när solen gassar och temperaturen stiger:

Drick mycket
Drick mer vatten än vanligt. Vänta inte tills du blir törstig. Undvik helst söta drycker, alkohol och vätskedrivande drycker som kaffe och te. Ät vätskerik mat, som grönsaker och frukt.

Ordna sval miljö
Var uppmärksam på inomhustemperaturen. Använd gardiner, persienner och markiser för att skapa en sval miljö. Vädra på natten när det är svalt. Försök att vara på hemmets svalaste plats, tänk på att temperaturen kan variera med flera grader mellan olika rum.

Svalka kroppen
Välj täckande och löst sittande kläder. Svalka dig då och då med en sval dusch eller lägg en blöt handduk runt nacken. Skydda huvudet med en hatt när du är utomhus och var i skuggan så mycket som möjligt. Undvik att anstränga dig fysiskt under dygnets varmaste timmar.

Lyssna på kroppens varningssignaler
Förhöjd kroppstemperatur, puls och andning kan vara tecken på att kroppen påverkas av värmen. Börjar du känna dig yr eller trött kan det också vara en signal på att hälsan är påverkad.

Hjälp andra som är särskilt känsliga för värme

Tänk på att äldre människor och barn är känsligare för höga temperaturer och kan ha svårare att känna törst. De kan därför behöva hjälp att få i sig tillräckligt med vätska under dagen. Tipsa vänner och anhöriga om råden. Det kan också vara bra att titta till äldre släktingar och grannar och se om de behöver hjälp.

Mer information

Läs mer på 1177.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Redaktör:
Helena Cronberg

Publicerad:
torsdag 25 juli 2019
Senast uppdaterad:
tisdag 15 oktober 2019