Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Ny lag om e-cigaretter

Den 1 juli godkändes en ny lag som bland annat innebär att e-cigaretter inte får säljas till personer under 18 år. Lagen innebär också att e-cigaretter inte får rökas där det är rökförbud.

Den nya lagen styr användningen, försäljningen och innehållet i e-cigaretter. Bland annat klassas e-cigaretter nu som tobak och får varken säljas utan tillstånd eller till personer under 18 år. Vidare begränsas volymen på den vätska som innehåller nikotin och innehållsdeklaration, bruksanvisning samt varningstexter ska finnas på förpackningen.

E-cigaretter blir även förbjudna att röka där det finns rökförbud. I Österåkers kommun innebär det att du inte får röka utanför offentliga byggnader som exempelvis skolor.

I hela Sverige uppger 31procent av ungdomarna i årskurs 9 och andra året på gymnasiet att de någon gång provat e-cigarett.

Vill du sluta röka?

Det är lätt att hamna i ett beroende men inte lika enkelt att ta sig ur det. Vill du eller någon du känner sluta röka finns det hjälp att få. Vi har samlat tips och råd till dig för att sluta röka.

Österåker.se/tobak

Mer information

Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Psychologistsagainsttobaccolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Redaktör:
Anna Dalin

Publicerad:
måndag 17 juli 2017
Senast uppdaterad:
fredag 21 juli 2017