Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Möt våra barnombud!

Bild på barnombuden.

Mariambi Lembke-Håkansson och Anna Hellström är nya barnombud i Österåkers kommun. Tillsammans ger de råd och stöd till barn och unga under 18 år samt vuxna.

Vad gör ett barnombud?
Ett barnombud är en vuxen person som barn och ungdomar kan känna förtroende för och vända sig till, men vi ska även se till barnens intressen och synliggöra deras situation i kommunen. Vår primära målgrupp är barn och ungdomar under 18 år som är bosatta i kommunen, men även föräldrar, skolor och andra organisationer.

Vilka är de vanligaste anledningarna till att barn hör av sig?
Det kan vara skolproblem, mobbning, kränkningar, psykisk ohälsa, kompis- och kärleksproblem men också om ensamhet. Det handlar ofta om att få prata med en "annan" vuxen som lyssnar och som inte är kopplad till barnets befintliga nätverk eller någon myndighet.

Vad gör ni efter att ha fått ett samtal från ett barn som exempelvis känner sig mobbat?
Beroende på vad barnet själv vill så kan vi prata med skola, föräldrar och huvudmän. Blir det ingen förändring kan vi exempelvis hjälpa barnet med en eventuell polisanmälan eller en anmälan till barn- och elevombudet som är en del av Skolinspektionen.

Vilka utmaningar finns det?
Den stora utmaningen är att få barn och ungdomar att våga ta steget att söka hjälp, därför är det viktigt att vi som barnombud att lätta att nå via exempelvis chatt, sms, telefon och personliga besök.

Vad är bäst med ert jobb?
När man vet att man har bidragit till att förändra livet för någon och bäst av allt - när man lyckas inge hopp om framtiden.

Kan även vuxna höra av sig om de misstänker att ett barn mår dåligt?
Absolut! Gäller det en problematik som vi inte kan lösa hjälper vi till med att slussa vidare till rätt personer vilket är en av uppdraget som barnombud.

Så når du barnombuden

Telefon 0200-22 20 80 (gratis och syns inte på telefonräkningen)
Sms 073-644 73 80
barnombud@osteraker.se


Artikel från Magasin Österåker nummer 4/2016
Text: Nathalie Borgman
Foto: Österåkers kommun

Redaktör:
Sofia Nyström

Publicerad:
tisdag 10 januari 2017
Senast uppdaterad:
tisdag 10 januari 2017