Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Från förtryck till frihet

Tawfik Pirkizri

Tawfik Pirkizri

Tawfik Pirkizri flydde från den islamistiska regimens brutalitet och skapade sig ett nytt liv i Sverige. På flyktingförläggningen i Märsta öppnade han frisörsalong, i Dorotea lärde han sig svenska och i Österåker har han rotat sig.

Kaninerna Hugo och Teddy leker med ett hopfällt paraply men skuttar glatt Tawfik Pirkizri till mötes när han öppnar dörren till det gula radhuset i centrala Åkersberga. Han har precis simmat sina dagliga längder i Söra simhall och hänger upp simglasögon och handduk innan han börjar förbereda tonårsdöttrarnas middag. Snart doftar det ris och korvgryta i köket där blommor och kryddor slåss om utrymmet.

– Hemma hos oss är det jag som lagar mat och min fru som diskar. Så har det alltid varit. En av mina döttrar är också förtjust i att laga mat, men nu är hon i skolan så då förbereder jag middagen.

Ute i trädgården bland fruktträd och buskar hämtar Tawfik Pirkizri lite dragon som han smular ner i grytan. Det är här i trädgården som han starkast känner närvaron av sitt barndoms Kurdistan. Tawfik Pirkizri kommer från den iranska delen av Kurdistan och berättar om en harmonisk uppväxt bland höga berg och grönskande dalar.

– Jag kommer från en kärleksfull familj med fyra bröder och en syster. Min mamma, som tyvärr inte lever längre, har alltid varit en förebild. Hon lärde mig att odla och ta vara på det som naturen ger och var också en förespråkare för kvinnors rättigheter.

Såg som fiende

Men allt var inte idyll i Kurdistan. När islamisterna tog makten i Iran blev det allt svårare för dem som inte levde enligt Koranen. Tawfik Pirkizri, som på den tiden undervisade i matte, historia och geografi på grundskolan, blev av med sitt lärarjobb.

– Jag är inte religiös och klarade inte det test som alla lärare var tvungna att göra i Koranen. Flera av mina kollegor fick också sparken.

Han stängdes inte bara ute från statliga jobb utan sågs också som en fiende av regimen eftersom han kämpade för Kurdistans självständighet och var aktiv i ett förbjudet kurdiskt socialistiskt parti.

– Flera av mina släktingar avrättades för att de kämpade för Kurdistans frihet. Jag kunde inte bara stå och se på utan gick med i Peshmerga, den kurdiska väpnade nationella rörelsen. I dag strider Peshmerga bland annat mot IS på irakiskt territorium.

Ett årtal som lever kvar starkt i kurdernas minne är 1988 då minst 50 000 kurder dödades av Saddams Husseins regim i Irak. Bland annat attackerades staden Halabja av kemiska stridsvapen och flera av Tawfik Pirkizris vänner och släktingar dog. Men att ta sig ut ur detta krigsdrabbade helvete var inte lätt. Några av Tawfik Pirkizris vänner, som redan hade flytt till Europa, Australien och Kanada, samlade ihop 8 000 dollar och betalade en flyktingsmugglare som försåg honom med flygbiljetter och ett falskt pass.

– På den tiden var det lättare att fly jämfört med idag. Jag kunde checka in på flygplatsen med mitt falska pass och åka till Sverige där jag hade släktingar och vänner.

Längtade efter frihet

På Arlanda kastade han passet och visade upp sina riktiga dokument, som han gömt längst ner i väskan, och ansökte om asyl.

– Jag minns så väl när jag anlände till Arlanda 1992. Det var december, snö på marken och alldeles mörkt ute. Jag visste inte speciellt mycket om Sverige då, bara att det var ett land där mänskliga rättigheter respekterades och människor levde i frihet. Det räckte för mig.

Tawfik Pirkizri var långt ifrån ensam om att ha flytt från Kurdistan. De svenska myndigheterna kunde snabbt bekräfta hans berättelse även om det skulle dröja ett år innan han fick det permanenta uppehållstillståndet i sin hand.

– Första anhalten på min resa var flyktingmottagningscentret Sweden Gate i Märsta, dit jag kom samma dag. Eftersom jag inte gillar att vara sysslolös började jag direkt fundera över vad jag skulle kunna ägna mig åt. Tre dagar senare hade jag pratat med föreståndaren och öppnat en liten frisörsalong i samlingsrummet och där klippte jag de andra flyktingarnas hår för 40 kronor.

Tawfik Pirkizri hade nämligen inte bara jobbat som lärare i Kurdistan utan också som frisör och elektriker. Nästa anhalt på hans resa var Dorotea, där han placerades under tiden han väntade på att få sitt uppehållstillstånd.

– Jag lärde mig svenska på ett halvår och tjänade ihop pengar genom att plocka blåbär.

Med nyvunna svenskkunskaper i bagaget styrde han sedan kosan mot Stockholmsområdet. Och här, i Österåker, kunde livet i frihet börja på riktigt.

Välkänt ansikte

Under de drygt tjugo år som Tawfik Pirkizri har bott i kommunen har han både hunnit skaffa familj och se barnen växa upp. Han är ett välkänt ansikte för många. Vissa känner igen honom som chauffören från bussresorna in till stan, andra har haft honom som lärare eller träffat honom i simhallen.

– Jag har inte velat ligga samhället till last utan har jobbat sedan jag kom hit. Först som hemspråkslärare i persiska och kurdiska och sedan som lärare i matte och SO. Nattetid monterade jag mobiltelefoner. Jag tyckte om att jobba inom skolan, det finns en sådan respekt för barn och deras rättigheter här. Det är väldigt annorlunda jämfört med min egen skoltid, då barn ofta fick stryk av lärarna. I dag kör jag buss, vilket jag också trivs med.

En annan väg in i det svenska samhället har gått genom litteraturen. I Tawfik Pirkizris bibliotek hemma trängs persiska, svenska och kurdiska böcker. Bland de svenska titlarna syns hans favoritförfattare, Sanna Edin.

– Jag är väldigt inspirerad av hennes bok "Sluta kämpa – börja leva". Vi håller alla ödet i vår hand och väljer själva om vi vill vara offer eller hjältar i våra liv. Jag har haft tuffa år med död och förödelse runt omkring mig, men har valt att inte låta det förmörka mitt liv.

Under förra året kom ett stort antal flyktingar från krigsdrabbade länder till Sverige och även Österåker kommun. Hur ser deras framtidsmöjligheter ut i Sverige?

– Jag tycker att det är viktigt att anpassa sig till det samhälle man bor i. Sverige är ett sekulariserat, demokratiskt och jämställt land, vilket jag verkligen uppskattar. Vill du bli en del av det svenska samhället måste du lära dig språket och ta del av kulturen men även börja jobba och hitta svenska vänner. Det finns mycket hjälp att få som ny i Sverige men drivkraften, den måste du själv stå för, säger Tawfik Pirkizri.

Tawfik Pirkizri

Gör: Busschaufför.
Bor: Åkersberga.
Familj: Fru och tre barn.
Fritidsintressen: Simning, litteratur och odling. Skriver på en självbiografi.
Favoritplats: Jag trivs bäst hemma i trädgården eller på vår kolonilott.

Artikel från Magasin Österåker nummer 4/2016
Text: Jaqueline Fahlander
Foto: Linda Prieditis

Redaktör:
Catharina Rissel

Publicerad:
torsdag 22 december 2016
Senast uppdaterad:
fredag 20 januari 2017