Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Uppmärksamhetsvecka för minskat riskbruk av alkohol

Nu pågår nationella uppmärksamhetsveckan om alkohol som i år uppmärksammar riskbruk av alkohol, alkoholkonsumtion och dess påverkan.

Undersökningar visar att såväl allt fler vuxna som unga på högstadiet och gymnasiet avstår från alkohol. Samtidigt storkonsumerar 15,5 procent av eleverna i årskurs 9 och 39,9 procent av eleverna i år 2 alkohol minst en gång i månaden.

Österåkers kommun har ett nära samarbete med grannkommunerna, Länsstyrelsen och andra aktörer för att minska alkoholrelaterade skador och sjukdomar. Österåkers kommun arbetar inte minst mot unga genom skolorna och socialtjänsten.

Ett riskbruk av alkohol kan ha en negativ påverkan dels på den som konsumerar alkohol, dels på de personer som lever i brukarens närhet. Österåkers kommun erbjuder hjälp till anhöriga och personer som lever med ett risk- eller missbruk, genom kommunens olika mottagningar och samarbetspartners. Beroendemottagningen och Öppenvården Flotten hjälper personer i alla åldrar för att vända på ett missbruk, bli av med ett missbruk och anhöriga som behöver stöd.

För ungdomar upp till 20 år och anhöriga som är oroliga finns Maria ungdoms Mini-Maria i Täby. Mottagningen är inriktad på att hjälpa ungdomar som har ett riskbruk eller ett missbruk med alkohol eller droger. Det går även att vända sig till Alkohollinjen, som drivs av landstinget, och ger stöd och hjälp till personer i alla åldrar.

Källor:
Stockholmsenkäten
Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning

Redaktör:
Sofia Nyström

Publicerad:
onsdag 9 november 2016
Senast uppdaterad:
onsdag 9 november 2016