Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Tobaksbruk bland unga minskar

Bild på skylt för rök- och snusförbud.

Undersökningar visar att tobaksbruket minskar i Sverige. I Österåkers kommun väljer 9 av 10 elever i årskurs 9 samt årskurs 2 på gymnasiet att avstå från rökning och snusning.

80 procent av eleverna i årskurs 9 samt drygt 70 procent av eleverna i år 2 på gymnasiet avstår från att snusa och röka. Resultatet är en del av den trend som innebär att vanebruket av tobak har minskat sedan 2000.

Österåkers kommun samarbetar med skolor, fritidsgårdar, grannkommuner, polis och andra aktörer för att skapa ett förebyggande arbete och sprida information om effekterna av tobaksbruk. Kommunen har även en policy för rökfri arbetstid vilket innebär att arbetsplatsernas närområde, lokaler och fordon ska vara rökfria. 

Uppmärksamhetsvecka ska minska tobaksbruk

Just nu pågår Tobaksfria veckan, som återkommer varje år under vecka 47 sedan 1970-talet. Tidigare hette den Rökfria vecka och syftet är att uppmärksamma tobaksfrihet bland annat genom att upplysa var man kan få hjälp om man vill bli tobaksfri.

Veckan arrangeras av Yrkesföreningar mot Tobak (YMT). YMT är en paraplyorganisation bestående av Läkare mot Tobak, Sjuksköterskor mot Tobak, Tandvård mot Tobak, Lärare, Psykologer mot Tobak samt Farmaci mot Tobak.

Vill du sluta röka?

I Österåkers kommun erbjuder husläkarmottagning och Folktandvården tobaksavvänjning. Du kan även få hjälp av ”Sluta röka linjen” som drivs av Stockholms läns landsting, appen ”Fimpaaa” som drivs av umo.selänk till annan webbplats och 1177 Vårdguidens tjänst ”Rökfri” som finns på webben och som app. Länkar hittar du under ”Mer information”.

Redaktör:
David Wallner

Sakkunnig:
Sara Olivenbaum
Publicerad:
tisdag 22 november 2016
Senast uppdaterad:
onsdag 24 maj 2017