Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Kommunal hemtjänst kvar på Ljusterö

Delar av den kommunala hemtjänsten i Österåkers kommun avvecklas under hösten 2016. På Ljusterö och närliggande öar kommer den dock att finnas kvar, enligt beslut från Vård- och omsorgsnämnden den 30 augusti.

 Det är för att försäkra tillgången till hemtjänst i hela kommunen som verksamheten inom den kommunala hemtjänsten på Ljusterö, inklusive nattpatrull och trygghetslarm, kvarstår, liksom nattpatrullen på fastlandet, när övrig kommunal hemtjänst avvecklas i Österåker. Avvecklingen beror på att verksamheten gått med ekonomisk förlust sedan flera år tillbaka.

- Vår skyldighet är att se till att medborgarna har tillgång till hemtjänst oavsett var i kommunen de bor. Det hade vi inte kunnat garantera genom en avveckling av den kommunala hemtjänsten på öarna, säger Mikael Ottosson (KD) Vård- och omsorgsnämndens ordförande.

I Österåkers kommun finns sju olika utförare av hemtjänst, sex privata och en kommunal. Andelen kunder inom den kommunala hemtjänsten i Österåker, som drivs av Produktionsstyrelsen, har minskat från 68 till 35 procent de senaste fem åren. Österåkers hemtjänst har gått med ekonomisk förlust sedan 2010 och under 2015 har underskottet ökat till 6,4 miljoner kronor.

Den kommunala hemtjänsten i Österåker har idag omkring 250 kunder. I juli beslutade Produktionsstyrelsen i Österåkers kommun att avveckla delar av den kommunala hemtjänsten under hösten 2016. De kunder och anhöriga som berörs av förändringarna på fastlandet kommer att erbjudas hemtjänst i privat regi.

Redaktör:
David Wallner

Publicerad:
onsdag 7 september 2016
Senast uppdaterad:
onsdag 7 september 2016