Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Hallå där, kostchef Eva Nordenhem!

Eva Nordenhem är kostchef i Österåkers kommun. Men vad innebär det egentligen? Här svarar Eva på frågor om sitt yrke och vad som är viktigast när det gäller elevers och äldre personers kost.

Vad gör en kostchef?

– Jag arbetar med storkök och har hand om skolmåltider och äldreomsorg. Jag ansvarar för allt som har med mat, personal, arbetsmiljö, lokaler och budget att göra plus en massa annat roligt.

Vad är viktigast när det gäller elevernas kost?

– Det är förstås viktigt att man följer Livsmedelverkets riktlinjer, men lika viktigt är att lyssna på eleverna. Det finns matråd på några skolor, men jag skulle vilja lyfta frågan så att fler elever kan komma med sina synpunkter. Vi fick till exempel in önskemål om fiskburgare från en skola och det var ju enkelt för oss att ordna.

Vad ska man ta hänsyn till när det gäller mat för äldre?

– Många som kommer till äldreboenden är undernärda och vi måste bli bättre på att tillgodose deras behov genom att fånga upp individuella önskemål. Min plan framöver är att vi ska ha utbildningar i energi- och proteinberikning samt olika konsistenser
när det gäller äldreomsorgens mat. Kockarna är redan duktiga men vi måste lära oss mer.

Snart kommer en ny kostpolicy, vad innebär det?

– Beslutet planeras att tas i höst, men det handlar bland annat om tillagning så nära matgästen som möjligt, att vi ska följa Livsmedelverkets riktlinjer och även tillgodose specialkost. Helt enkelt laga god, näringsriktig och klimatsmart mat. Vi kommer också att börja använda oss av ett webbverktyg som heter
Skolmat Sverige som gör det enkelt att se vad vi är bra på och vad vi behöver jobba mer med.

Vilka utmaningar ser du framöver?

– Vi måste gå ut med mycket bättre information om miljöpåverkan till gymnasieeleverna för många äter enorma portioner kött. Gymnasieskolorna har också ett otroligt högt matsvinn. Det är två frågor vi måste jobba mycket med framöver. Vi behöver också
samarbeta mer med matråd och kostombud.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– I Österåker finns det verkligen ett stort matintresse med utbildade kockar och matlagare i alla kök. När jag träffar kockarna så pratar de bara mat. Rektorer och förskolechefer är också intresserade, liksom politiker. Det gör att det blir jättekul att jobba i sådan medvind!

 

Text: Karin Wandrell.

Artikeln är hämtad från Magasin Österåker, nr 3 2016.


Redaktör:
David Wallner

Publicerad:
torsdag 27 oktober 2016
Senast uppdaterad:
torsdag 27 oktober 2016