Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

God prognos för boendeplatser till äldre i Österåker

Antalet platser på särskilda boenden för äldre i Österåkers kommun beräknas vara fler än behovet de kommande åren. Anledningen är att färre äldre söker boendeplatser jämfört med vad man tidigare beräknat. Samtidigt förväntas ytterligare två särskilda boenden stå klara till 2018.

Från att tidigare haft långa väntetider till boendeplatser för äldre har Österåkers kommun nu god tillgång till platser sedan ett nytt särskilt boende öppnats under 2015. Detta innebär att väntetiderna är borta och en äldre som beviljats särskilt boende kan omgående få en plats. Ytterligare två särskilda boenden förväntas stå klara under 2016 respektive 2018 vilket innebär att tillgången på platser kommer att vara god under de närmaste åren.

Österåkers kommun tillämpar kundval vilket innebär att den enskilde kan välja vilket särskilt boende man helst vill flytta till och valet tillgodoses i mån av ledig plats. Möjligheten till boende för äldre är dock inte enbart begränsat till särskilda boenden. Kvarboendeprincipen innebär till exempel att äldre i kommunen som vill bo kvar hemma också kan få stöd för att göra det. Äldre kan även ansöka om trygghetsboenden via Armadas bostadskö och seniorbostäder erbjuds av privata hyresvärdar.

Om du är intresserad av att veta mer om vad som skiljer de olika boendealternativen åt och hur man gör en ansökan är du välkommen att kontakta socialförvaltningen. Där kan du både få hjälp att upprätta en ansökan och få mer information av en biståndshandläggare. Information och ansökningsblanketter finns även på kommunens hemsida.

Redaktör:
David Wallner

Publicerad:
måndag 1 februari 2016
Senast uppdaterad:
måndag 1 februari 2016