Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Förebygg tidig alkoholdebut

Många tonåringar i Sverige dricker alkohol. Vissa börjar redan i 13-14 årsåldern, vilket av olika skäl är alldeles för tidigt. Som förälder kan du verkligen göra skillnad genom prata om alkohol med din egen eller andras tonåringar. Som stöd finns Tonårsparlören – en handbok med tips, frågor och svar om tonåringar och alkohol – för att enklare kunna prata om dessa frågor på ett bra sätt. Något som kan vara aktuellt så här i Valborgstider.

Tonårsparlören skickas ut till alla föräldrar i Sverige det år deras barn fyller 14 år. Syftet med boken är att stötta tonårsföräldrar att tidigt rusta sin tonåring att fatta egna kloka beslut kring alkohol. Handboken innehåller massvis av tips, argument och fakta som kan göra livet som tonårsförälder lite lättare och förebygga alkoholrelaterade problem hos tonåringar. Ju senare alkoholdebut, desto mindre risk för framtida missbruk och andra alkoholrelaterade problem.

Statens folkhälsoinstitut har sedan 2007 tagit fram Tonårsparlören i samarbete med forskare, fältarbetare, läkare, psykologer, familjeterapeuter, föräldrar och tonåringar. Tonårsparlören ges ut av IQ-initiativet som arbetar för ett smartare och sundare förhållningssätt till alkohol i hela samhället.

Redaktör:
Sofia Nyström

Publicerad:
torsdag 28 april 2016
Senast uppdaterad:
torsdag 28 april 2016