Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Täljövikens evakueringsboende slår upp dörrarna

Fredagen den 4 december anlände de första flyktingarna till Täljövikens evakueringsboende i Österåkers kommun. På evakueringsboendet får de tak över huvudet, mat och tillgång till toalett och dusch medan deras asylansökningar registreras. Evakueringsboendet bemannas med personal från Österåkers kommun och volontärer genom Frivilliga resursgruppen, FRG.

– I fredags kom en del av världen till Österåker. Efter ett par, tre veckors hårt arbete och en och annan ovanlig arbetsuppgift kunde vi äntligen öppna Täljövikens evakueringsboendes. Vid tolv anlände våra första gäster och jag tror inte jag var den enda som hade svårt att hålla känslorna i styr när de första barnfamiljerna klev in i byggnaden, säger Tove Eriksson, platschef på Österåkers kommun. Innan vi dämpade belysningen vid 22-tiden hade vi välkomnat 98 personer in i värmen. Och hunnit spela lite hockeyspel, lärt oss säga välkommen på persiska och ett gäng påbörjat ett 1000-bitars pussel.

Österåkers kommun arbetar utifrån Migrationsverkets direktiv och erbjuder totalt 155 platser på evakueringsboendet. För flyktingarna är Österåker ett stopp på vägen till ett asylboende. Många är trötta och utmattade efter en lång och påfrestande flykt. Tanken är att de ska stanna i högst sju dagar, men det kan bli längre. Just nu är det brist på platser i Migrationsverkets anläggningar. Säkerheten för flyktningarna är prioriterad och boendet är bevakat dygnet runt.

Vill du hjälpa flyktingar?

Just nu söker vi volontärer till Täljövikens evakueringsboende. Kontakta bemanning.volontar.frg@gmail.com för mer information. Vill du skänka saker har vi tyvärr inte möjlighet att ta emot bidrag löpande. Vi informerar på vår webbplats samt vår Facebook- och Twittersida när behov finns.

Redaktör:
Helena Cronberg

Publicerad:
tisdag 8 december 2015
Senast uppdaterad:
onsdag 9 december 2015