Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Kommunen tar över hälso- och sjukvårdsansvaret från 1 oktober 2015

Förändringen gäller dig som bor i bostad med särskild service enligt LSS, i form av gruppbostad eller servicebostad och dig som är beviljad daglig verksamhet inom LSS.

Österåkers kommun tar över de hälso- och sjukvårdsinsatser som tidigare utförts av sjuksköterskor och distriktssköterskor på din husläkarmottagning. Det är något som alla kommuner i Stockholms län genomför samtidigt den 1 oktober 2015.

Organisation

Vi har anställt två sjuksköterskor som tillsammans kommer arbeta för att hjälpa dig. I hälso- och sjukvårdsansvaret ingår även tillgång till sjukgymnast och arbetsterapeut. Just nu genomförs en kartläggning ute i verksamheterna för att ta reda på vilket behov som finns av arbetsterapeuter och sjukgymnaster.

Det här är nytt

Österåkers kommun har ansvaret för din hälso- och sjukvård dygnet runt om du bor i gruppbostad eller i serviceboende. Om du behöver komma i kontakt med en sjuksköterska så hjälper personalen på boendet dig med det. Om du bor hos dina föräldrar eller i egen lägenhet och har daglig verksamhet, är det bara när du vistas på den dagliga verksamheten som kommunen har ansvar för din hälsa och sjukvård. Övrig tid behåller du dina vanliga vårdkontakter.

Det här är oförändrat

Kommunen utför som tidigare rehabilitering och habilitering i boendet och i daglig verksamhet. Landstinget ansvarar även fortsättningsvis för all specialiserad habilitering, dietist och logopedinsatser.

Du behåller din husläkare som du går hos i dag. De nya sjuksköterskorna kommer göra hembesök om du har behov av det. Precis som tidigare kommer de att dela medicin i bostaden.

För mer information kontakta:

Ulla Fredriksson 08-540 812 50 ulla.fredriksson@osteraker.se


Redaktör:
Sofia Nyström

Publicerad:
onsdag 30 september 2015
Senast uppdaterad:
fredag 5 januari 2018