Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Hjärt-lungräddning

Årligen drabbas cirka 10 000 personer i Sverige av plötsligt hjärtstopp. Statistik visar att om du hamnar i en situation där du måste rädda en person från ett plötsligt hjärtstopp så är det troligen någon som du känner som drabbats. Att lära dig rädda liv med hjärt– lungräddning (HLR) är en bra investering för livet.

Att våga agera och göra det snabbt är det allra viktigaste. Hjärt- lungräddning (HLR) är livsavgörande vid ett hjärtstopp men HLR kan inte starta hjärtat igen. Syftet med HLR är att syresätta personens hjärna, alltså göra hjärtats jobb när det inte fungerar. Endast en hjärtstartare kan få igång hjärtat. Ta reda på var din närmaste hjärtstartare finns http://www.hjartstartarregistret.selänk till annan webbplats. Företag, organisationer, föreningar och privatpersoner kan själva köpa in hjärtstartare.

Även om du aldrig har använt en hjärtstartare ger den ifrån sig tydliga instruktioner om hur du ska använda den och det finns ingen risk att du kan aktivera den på någon vars hjärta slår.

Så här kan du agera

  1. Ring 112 och om möjligt tillkalla hjälp från andra runt omkring.
  2. Kontrollera om personen är vid medvetande och om personen andas. Om andning saknas eller är onormal ska hjärt-lungräddning påbörjas.
  3. Om det finns en hjärtstartare i närheten kan du eller någon annan hämta hjärtstartaren.
  4. Följ hjärtstartarens instruktioner.
  5. Om ingen hjärtstartare finns att tillgå: Gör 30 hjärtkompressioner och sedan två inblåsningar i personens mun. Se instruktionsvideolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  6. Fortsätt med hjärtkompressioner och inblåsningar till dess att ambulansen kommer.

Redaktör:
Sofia Nyström

Sakkunnig:
Maria Thomelius
Senast uppdaterad:
torsdag 30 juni 2016