År 2020 ska Österåkers kommun vara länets mest attraktiva skärgårdskommun. Det står i kommunens vision. Kommunfullmäktige har också tagit fram sju mål för den här mandatperioden. Målen är bland annat att Österåker ska vara den bästa skolkommunen i länet, och att det ska vara hög kvalitet på omsorgen av äldre och personer med funktionsnedsättning.
Österåker ska vara en skärgårdskommun i världsklass. Länets mest attraktiva skärgårdskommun, som flest väljer att flytta till, bo och verka i, starta företag i samt besöka. Det står i visionen för hur Österåkers kommun ska vara år 2020.
I visionen står också att Österåker ska präglas av framtidstro, mångfald och öppenhet. Framtidstro innebär att kommunen ska ha en fortsatt tillväxt, med utveckling av näringslivet. Kommunen ska också ha en trygg och långsiktigt hållbar miljö, både när det gäller den fysiska och den sociala miljön i kommunen. Mångfald innebär att människor ska vara nöjda med att leva här. Det ska finnas valfrihet och möjligheter utifrån personers olika behov och förutsättningar. Öppenhet innebär att det ska vara lätt att ta kontakt med förtroendevalda och tjänstemän. Kommunen arbetar för att utveckla sin medborgardialog, och för att skapa en hög delaktighet och insyn i verksamheten.
Kommunfullmäktige har tagit fram sju mål för mandatperioden 2015-2018.
Kommunen arbetar på olika sätt för att säkerställa att målen uppnås. Bland annat genomförs olika mätningar med nöjd kund index, ett index för kundnöjdhet som visar hur nöjda kunderna är inom ett visst område. Nedan kan du läsa om hur kommunen följer upp målen. Mer information om olika mätningar och undersökningar finns på sidan kvalitet och utveckling, en länk finns under rubriken mer information.
Nöjd kund index mäts för förskola, andel elever med behörighet till gymnasium, andel elever som har minst godkänt i alla ämnen samt lärarnas behörighet.
Nöjd kund index mäts inom hemtjänst och äldreboende. Personer med funktionsnedsättning som tar del av omsorg får svara på enkäter om verksamheten.
Nöjd-kund-index (NKI) mäts i Statistiska centralbyråns medborgarundersökning, samt i Stockholm business alliances servicemätning.
Kommunen arbetar för att bibehålla en god ekonomisk hushållning. Mer information finns på sidan ekonomi och budget, en länk finns under rubriken mer information.
Trygghetsfrågor mäts i Statistiska centralbyråns medborgarundersökning. Det tas även fram ett index för trygghet bland unga.
Redaktör:
Åsa Drakenberg