Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Volontärarbete

Österåkers kommun söker vägar för att kunna ta tillvara det ideella engagemanget bland kommuninvånarna.

Som volontär engagerar du dig ideellt när du har tid och möjlighet och bidrar till dina medmänniskor. De frivilliga insatserna ska vara ett komplement till offentlig verksamhet och ersätter inte den anställda personalens arbete.

Österåkers kommun arbetar aktivt med olika former för ideellt engagemang.

Exempel på områden där du kan engagera dig

Grannsamverkan

Polisen och Österåkers kommun samarbetar kring grannsamverkan för att göra bostadsområden mindre attraktiva för brottslig verksamhet. En aktiv grannsamverkan är mycket effektivt mot brott, såväl inbrott i bostäder som i båtar.

Båtsamverkan

Polisen och Österåkers kommun samarbetar för att minska båtrelaterade stölder. En aktiv grannsamverkan är mycket effektivt mot brott, såväl inbrott i bostäder som i båtar.

Nos- och spaningspatrullen

Nos- och spaningspatrullen är en satsning för alla hussar och mattar som vill vara med och arbeta brottsförebyggande under promenaderna. Hundägare erbjuds en utbildning i samarbete med Polisen i vad som är viktigt att observera om man misstänker ett brott, hur man tipsar polisen och hur man kan upptäcka förberedelser till bostadsinbrott. Utbildningstillfällen annonseras i evenemangskalendern här på österåker.se.

Nattvandring

Nattvandrande föräldrar och andra vuxna fyller en mycket viktig funktion för tryggheten på de platser där ungdomar finns. Deras uppgift är att i samverkan med kommunens personal skapa kontakt med ungdomarna. Nattvandringen utförs av lokala föreningar och skolklasser.

Vill du veta mer?

Om du vill veta mer om vad det innebär att engagera dig i de olika trygghetshöjande aktiviteterna, kontakta Trygg i Österåker via e-post: trygg@osteraker.se.

Vad innebär det att vara volontär?

  • Som volontär engagerar du dig ideellt när du har tid och möjlighet. Du kan ställa upp kontinuerligt eller då och då. Även en liten insats kan betyda mycket.
  • Som volontär gör du en insats för eller tillsammans med en enskild person, för en grupp eller förening. Du ersätter inte utbildad personal i någon form.
  • Att vara volontär är ett ömsesidigt utbyte. Tänk igenom vad du har lust att hjälpa till med, vad som intresserar dig och vad du kan dela med dig av.
  • Du uträttar något meningsfullt och får nya erfarenheter och kunskaper.

Redaktör:
Åsa Drakenberg

Sakkunnig:
Lena Brodin
Senast uppdaterad:
måndag 1 april 2019