Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Joel Lundgren, samordnare fritidsgårdarna

Det finns många olika typer av yrken inom Österåkers kommun. Som samordnare för fritidsgårdarna får Joel Lundgren möjlighet att se hur ungdomarna han möter växer och utvecklas med åren.

Varför valde du att bli fritidsledare?

– Jag kom egentligen in på ett bananskal. Det började med att jag hoppade in för en kompis som jobbade på fritidsgårdarna i Österåkers kommun. Jag är själv uppväxt på fritidsgård så jag tänkte bara: åh, vad coolt! Det var hösten 2001 och det var då jag fick känning för fritidsledaryrket, för vad det är och för relationsskapande arbete. Det var så spännande att få möta ungdomar på deras egen arena. Jag trodde inte att det skulle påverka mig så hårt, men när de sedan erbjöd mig att fortsätta var det inget snack om saken. Sedan dess har jag gått lite utbildningar under åren. I dag är jag inte bara fritidsledare utan också samordnare vilket innebär att jag leder och fördelar arbetet på Bergagården samtidigt som jag har andra aktiviteter också.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

– Det finns inga vanliga dagar – det är det som är mest spännande med att vara fritidsledare. En vanlig måndag till exempel kommer jag in vid ett eftersom jag fortfarande jobbar kvällar. Då börjar jag med att sitta på kontoret och ta hand om all administration. Sedan kliver jag ut på fritidsgården runt fem för att möta ungdomarna. Gitarren har varit ett av mina bästa verktyg för att komma nära ungdomsgruppen genom att sjunga och hitta på roliga låtar. Den är alltid med mig på jobbet.

Ibland är det lite rörigt för det är ju ungdomar mellan 13–20 år vi jobbar med. Vi har en stor ungdomsgrupp och de styrs av någon slags kollektiv gemenskap utan egentliga ledare vilket är lite nytt för oss. Men vi har en jättefin verksamhet och just nu håller vi också på att hbtq-certifieras.

Vad motiverar dig?

– Jag gillar utmaningar som leder till positiva lösningar som gör att vi kommer vidare på ett sätt vi kanske inte har gjort förut. Varje ungdom är en egen individ så varje möte är en individuell vinst eller förlust. Men den absolut största motivationen är när man träffar ungdomarna som vuxna när de kommer med sitt första barn eller skriver på Facebook till mig för att visa sin första bil eller villa följt av orden: tack, utan dig hade jag aldrig gått i skolan. Vi kallar dem för kvitton på att vår verksamhet betyder något, även om det kan ta tio år att komma dit. Det är härligt att se att de får ett fokus som är positivt.

Vad är bra med att arbeta i Österåkers kommun?

– Jag flyttade hit på grund av jobbet och då märkte jag vilken fantastisk kommun det här är med närheten till vatten och naturen. Sedan träffade jag en tjej och vi flyttade ihop i den klassiska hyreslängan på Norrgårdsvägen där vi fortfarande bor kvar. För mig handlar kommunen om närhet.

Det är också en kommun som utvecklas hela tiden och de har satsat massor på oss. Vi har fått en fin kommunikation med de andra enheterna också eftersom de lägger beställningar på oss. Det finns inte längre någon vi och dem-känsla utan den har suddats ut rätt bra vilket är så det ska vara. Jag är lite stolt över att bo här och trivs jättebra.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Jag älskar det här jobbet eftersom det handlar om frihet under ansvar. Du är inte inritad i någon box, utan varje dag ser olika ut. Vill jag till exempel bygga en låda med ungdomarna kan jag göra det bara syftet är bra. Sedan jobbar vi förstås utifrån en värdegrund som vi har byggt upp tillsammans. Det är också skönt att veta att min enhetschef har stort förtroende för mig vilket gör att jag får utrymme både för min professionalitet och min konstnärliga sida och jag har bland annat startat ett fotoläger.

Redaktör:
Catharina Rissel

Sakkunnig:
Malin Hansson
Publicerad:
onsdag 20 september 2017
Senast uppdaterad:
torsdag 11 juni 2020