Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Jimena Nunez, träffpunktsansvarig, Solgårdens Trygghetsboende

Det finns många olika typer av yrken inom Österåkers kommun. Som träffpunktsansvarig har Jimena Nunez ansvaret för att skapa och ta fram aktiviteter som ger äldre en meningsfull vardag.

Varför valde du att bli träffpunktsansvarig?

– Det var mera livet som valde mig. Jag hade precis kommit hem efter en längre vistelse utomlands och sökte jobb på hemtjänsten. Då skulle Träffpunkten Solgården precis startas så jag sökte och fick jobbet. Nu har jag jobbat där sedan 2014.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

– Mitt jobb är att lägga upp program för gästerna. Uppdraget från början var att se till att det finns fysisk träning, sociala aktiviteter och att kunna ta emot spansk- och finsktalande för de blir ju också äldre.

Jag har försökt skapa en verksamhet där vi först och främst kan använda oss av våra egna resurser. Därför har jag vidareutbildat mig och är nu både Medi yoga- och Qigonginstruktör och har även hand om Senior Power där vi kör styrketräning. Sedan tar jag in medhjälpare till de aktiviteter jag inte klarar själv. Vi har Skapande Verkstad, Rytmisk-Styrkepass och Lekande lätt dit vi bjuder in förskolebarn som dansar, sjunger och gympar med våra äldre. Alla pensionärer som bor i Österåker är välkomna att vara med och det kostar inget. Sedan är det många sociala aktiviteter också. Vi firar till exempel alla högtider tillsammans och har blivit som en familj.

Vad motiverar dig?

– Att känna att jag gör nytta och att veta att jag kommer att kunna hjälpa och skratta med någon varje dag. Det är alltid roligt att komma till jobbet. Jag vill erbjuda ett stort utbud så att alla kan hitta något.

Varför är det bra att jobba i Österåkers kommun?

– För min del spelar närheten stor roll eftersom jag hade barn i skolåldern när jag började och gärna vill vara nära hemmet. Sedan är det trevligt att känna närhet till omgivningarna och de man umgås med. Förr eller senare träffar man bekantas bekanta, det känns familjärt.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag får rätt så fria händer. Jag kan prova mig fram och testa saker som jag tror är viktiga för våra gäster. Det är också kul att få möjligheten att skapa fritidssysselsättningar som jag själv kanske kommer ha nytta av när jag blir äldre. Det är viktigt att gästerna känner att de fortfarande är aktiva och delaktiga i samhället. Det är lite så jag tänker – vad skulle jag vilja göra? Där ingår till exempel att se till att vi är med på andra aktiviteter som kommunen ordnar som konstvandringarna eller att se till att bibliotekets utställningar kommer till Solgården så att även äldre som har svårt att ta sig ändå får se dem.

Redaktör:
Catharina Rissel

Sakkunnig:
Malin Hansson
Publicerad:
onsdag 20 september 2017
Senast uppdaterad:
torsdag 11 juni 2020