Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Henrik Gyllensten, gymnasielärare

Det finns många olika typer av yrken inom Österåkers kommun. För Henrik Gyllensten är det viktigt att alla elever ska känna sig nöjda med vad de presterat och att själv ständigt söka ny kunskap att dela med sig av.

Hur kom det sig att du valde att bli lärare?

– Jag gick tekniskt program på gymnasiet, men gjorde inte mitt bästa så jag kom inte på de utbildningar jag ville. Istället läste jag enskilda kurser i matte och fysik. Till slut tyckte min mamma att det var dags att knyta ihop säcken. Jag har alltid tyckt om att vara bland människor och har bland annat varit tränare i olika sammanhang, så jag tyckte att läraryrket verkade kul och skulle passa mig. Det är ett väldigt dynamiskt och omväxlande jobb. Nu har jag jobbat på Österåkers gymnasium sedan 2012.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

– Jag undervisar i matematik och fysik och som förstelärare försöker jag också läsa in mig på vetenskapliga artiklar som främst rör matematik men även pedagogik. Sedan delar jag med mig av det jag läst till övriga matematiklärare och tillsammans utvecklar vi och ser hur vi kan få in det vi lärt oss i skolan så att det kommer till nytta för eleverna.

Tanken är också att det ska vara så allomfattande att vi kan sprida det vidare i kollegiet. Om vi till exempel har tittat på hur sårbarhet och mindset påverkar studieresultatet försöker vi se hur även andra lärare kan ha nytta av det i sina ämnen. Vi tipsar om artiklar och berättar hur vi har gjort och sedan kan de själva välja om och vilken del de vill utveckla.

Vad motiverar dig?

– Jag tycker att utmaningar och att lösa problem är kul. Och lärare är ett dynamiskt yrke. När man jobbar med människor vet man att det kommer att hända saker. Det oförutsedda är alltid spännande. Det är rätt häftigt när man ska försöka tillgodose allas behov i en spridd grupp på 32 elever. När man lyckas är det en fantastisk känsla. Drivkraften och målet är att alla ska känna sig nöjda med vad de har presterat i klassrummet.

Vad är bra med att jobba i Österåkers kommun?

– Att det är nära till beslutsfattarna. Det bästa är att det är ganska lätt att få gehör för alla idéer som jag har haft och har. Sedan gillar jag den här småstadsidyllen. Min dialekt avslöjar ju att jag är från Nässjö och just den där känslan av att kunna cykla till jobbet, ha mina barn nära, att det är nära till vattnet och så vidare är helt fantastiskt.

Vad är pi-enheten som du har startat?

– Den kom till eftersom vi tycker att det är för mycket fokus på de som inte klarar sig i skolan. Det är synd att vi inte kan stötta de som är duktiga och motiverade, men kanske inte når ända fram, lika mycket. Därför bjuder vi in elever från åk 9 som är intresserade av matte och hyfsat duktiga att prata matematik 1,5 timme i veckan hos oss på gymnasiet. Vi hittar på olika sätt att titta på matte och angripa problem för att försöka lära av varandra. På så sätt hoppas vi att de ska behålla sitt intresse för ämnet i ännu högre grad inför gymnasiet.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att få träffa alla ungdomar.

Redaktör:
Catharina Rissel

Sakkunnig:
Malin Hansson
Publicerad:
onsdag 20 september 2017
Senast uppdaterad:
torsdag 11 juni 2020