Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Lina Cederlöf, hållbarhetsstrateg

Det finns många olika typer av yrken inom Österåkers kommun. Hållbarhet är ett område som engagerar många vilket Lina Cederlöf märker dagligen i sitt arbete som hållbarhetsstrateg.

Varför valde du att bli hållbarhetsstrateg?

– Det var nog lite olika tillfälligheter som har lett dit jag är nu. Jag pluggade sex år i Uppsala. Först biologi- och miljövetenskap och sen miljökommunikation och management på avancerad nivå vilket handlade mer om sociala frågor kopplat till naturresurshantering. Under den tiden jobbade jag också mycket ideellt med egna projekt vid sidan av studierna.

Intresset för hållbarhetsfrågor väcktes redan när jag gick på gymnasiet i Hedemora och vi fick besök av kommunens miljösamordnare. Hon fick mig att förstå att hållbarhetsfrågor faktiskt sammanförde mitt intresse för människor, samhälle och miljö. Jag började jobba som hållbarhetsstrateg i Österåker i mars och det känns väldigt kul!

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

– Det är svårt att säga för ingen dag är den andra lik. Jag jobbar väldigt brett med olika frågor vilket är vad som gör jobbet så kul. Idag presenterade jag till exempel förslag på hur miljömålen kan integreras i kommunens arbete med verksamhetsplanering. Igår träffade jag ett par av våra närkommuner för att planera en studieresa till några tätortsnära naturområden där vi ska fokusera på tillgänglighetsarbete, integrations- och folkhälsofrågor. Jag jobbar också med att ta fram en klimatanpassningsplan och till hösten kommer fokus bland annat att ligga på att integrera hållbarhetsfrågor i olika samhällsutvecklingsprojekt, till exempel Kanalstaden. Då ingår alla tre benen; ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet.

Vad motiverar dig?

– Att få vara med och bidra till samhällsutvecklingen på olika sätt i ett större sammanhang. Men också komplexiteten i vissa hållbarhetsfrågor där det finns många olika perspektiv att ta hänsyn till och där många aktörer är involverade. Det är en rolig utmaning eftersom jag ser mig själv som lite av en generalist. Jag motiveras också av möten med människor och att få samarbeta och skapa tillsammans med andra.

Hållbarhetsfrågorna kommer egentligen in överallt och mycket handlar om att hitta nya sätt att göra saker på. Ibland är lösningarna enkla och självklara och ibland är det betydligt mer komplext. Personligen så tror jag mycket på att våga prova olika metoder, för att sedan utvärdera, följa upp och göra om ifall det behövs. Men det kräver såklart både mod och ödmjukhet. Hållbarhetsarbete handlar mycket om förändrings- och utvecklingsarbete.

Vad är bra med att jobba i Österåkers kommun?

– Jag tycker verkligen om kommunen som sådan eftersom vi har både tätorter, skärgård, landsbygd och fantastiska naturområden. Sedan upplever jag att det finns mycket framtidsanda och höga ambitioner här, både bland kollegorna och de som bor och verkar i kommunen. Det finns engagemang och positiv energi vilket märks bland annat genom att många som vill utveckla sitt miljöarbete, eller har tankar kring hur kommunen kan bli bättre, hör av sig till mig. Sedan är min utmaning hur jag kan stötta på bästa sätt.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Bredden i frågorna och att få samarbeta med så många olika människor och verksamheter.

Redaktör:
Catharina Rissel

Sakkunnig:
Malin Hansson
Publicerad:
onsdag 20 september 2017
Senast uppdaterad:
onsdag 20 september 2017