Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Bo i Österåker

Österåker har en fantastisk skärgårdsnatur med många möjligheter till aktiv fritid och härliga boendemiljöer nära huvudstaden. Centralorten Åkersberga utvecklas till en modern stad med vattenkontakt, främst genom utbyggnaden av Kanalstaden. Flera spännande bostadsområden håller på att byggas och permanentboende i skärgården lockar allt fler.

Österåker erbjuder attraktiva och unika boendemiljöer. Här kan man bo i såväl stadsmiljö nära kommunikationer in till Stockholms city, som lantligt och i skärgården. Oavsett var du bor, finns natur, hav, sjöar och vattendrag alltid nära och erbjuder många olika fritidsaktiviteter.

På endast 30 minuter tar du dig in till Stockholm city med bil eller tåg från  Åkersberga. E18, Norrortsleden, Roslagsbanan och bussar skapar snabba förbindelser. Genom Sverigeförhandlingen planeras Roslagsbanan förlängas till City via Odenplan.

Många boende pendlar in till arbeten i Stockholm, men Österåker präglas av en entreprenörsanda och i kommunen finns cirka 6 000 registrerade företag.

Ny översiktsplan anger färdriktningen

När den nya översiktsplanen för Österåker antogs i maj 2018, var det också starten för Åkersbergas resa mot att utvecklas till en modern stad med småstadskaraktär och en levande skärgård och landsbygd.

Stad, skärgård och landsbygd – Översiktsplan för Österåkers kommun 2040

Större bostadsområden

Centrala Åkersberga

I Åkersberga centrum finns shoppinggallerior, torg och intilliggande butiker. Härifrån går Roslagsbanan och bussar till Danderyd, Kista, Norrtälje och Ljusterö. Åkersberga centrum växer, bland annat med det växande och sjönära bostadsområdet Kanalstaden. Centralorten ska bli mer stadsmässig, samtidigt som dess värdefulla läge vid såväl hav som vid historiska Åkers kanal ska tas tillvara. Här hittar du ett sjönära boende intill shopping och kommunikationer och med storstaden endast 30 minuter bort.

Österskär

Österskär är ett villaområde ett par kilometer från Åkersberga centrum. Hit fortsätter Roslagsbanan med stationerna Tunagård och slutstationen som heter just Österskär. På denna halvö finns den populära badstranden Österskärs havsbad, i folkmun kallad Solbrännan. Här finns förskolor och skola F-6.

Skärgårdsstad

Skärgårdsstad ligger vid kusten cirka sju kilometer från Åkersberga. Området växte fram under 1980- och 90-talen och består framför allt av villor. Hit går bussar till och från Åkersberga. Förskola och skola F-9 finns, liksom en ny, fullstor idrottshall.

Svinninge

Svinninge ligger vid kusten mellan Åkersberga och Vaxholm. Området har präglats av fritidsboenden, men en omvandling till permanentboenden pågår. Här bor man i en lantlig, skärgårdsnära miljö, men nära Åkersberga, Stockholm och Vaxholm med buss. Förskola finns.

Ljusterö

Störst av Österåkers öar är Ljusterö. Här bor ungefär 1 600 personer året runt, men sommartid fylls ön av fritidsboende och turister. Hit går buss, färja och skärgårdsbåtar. Här finns ett centrum med mataffär och bibliotek. Ljusterö erbjuder även golfbana, muséer, restauranger och konsthantverk. Förskola och skola F-9 finns.

Byggplaner

För att möta en ökad efterfrågan på bostäder i Österåker, planeras många olika byggprojekt runtom i kommunen. Kanalstaden utmed historiska Åkers kanal är ett exempel. De sjönära bostäderna har gångavstånd till Åkersberga centrum och kommunikationer. Fullt utbyggt kommer området att bestå av ungefär 2 500 lägenheter. Kring knutpunkten Åkers-Runö station planeras flera nya bostadsområden, idrottshallar samt förskolor och skolor.

Åkersberga centrum utvecklas och får en mer stadsmässig karaktär, men även i andra delar planeras nya bostadsområden, såsom på kommunens största ö, Ljusterö, samt i Svinninge.

Se mer av alla pågående byggplaner i Österåker via Aktuella byggprojekt.

Hyra bostad/bostadsförmedling

Om du är intresserad av att hyra en bostad i Österåker kan ställa dig i kö hos någon av de hyresvärdar som förvaltar lägenheter i kommunen.

Du hittar hyresvärdarna i Österåker här.

Redaktör:
Åsa Drakenberg

Senast uppdaterad:
torsdag 14 februari 2019