Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner?

Krisberedskapsveckan - bilden visar en ung tjej och en man i ett mörkt rum med levande ljus

Foto: Thomas Henriksson, MSB

Elen försvinner, ingen vet hur länge. Den värsta stormen på många år drar in. Det blir svårt att laga mat, inget vatten i kranen, bankomaterna fungerar inte, värmen försvinner, mobilnäten och internet går ned. Hur kan du förbereda dig?

Sverige är ett modernt land. Men ett modernt land är också sårbart, det krävs inte mer än några dagars strömavbrott för att mycket av det vi tar för givet ska sluta att fungera.

Samhällets resurser måste först gå till de mest utsatta. Därför kommer de allra flesta av oss att behöva klara oss själva en tid.

Vi behöver med andra ord vara förberedda, både som samhälle och i så många enskilda hushåll som möjligt. Det viktigaste är att ha dricksvatten, mat och värme, och att kunna ta emot viktig information. Med rätt förberedelse kan du även hjälpa andra.

Hur rädd ska man vara för en eventuell kris?

- Man ska absolut inte vara rädd, man ska vara förberedd! säger Jenny Nilsson, säkerhetsstrateg i Österåkers kommun.

- Fundera över hur du skulle hantera din vardag om du inte får el eller vatten, inte kan laga mat eller spola på toaletten, mobilen inte funkar - hur rustar du dig då? Och förbered dig sedan utifrån det tänket.

Så här kan du själv förbereda dig

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har tagit fram fyra korta filmer där armbryterskan Heidi Andersson ger enkla och handfasta tips på hur du kan förbereda dig.

Mer information

Intervju med Österåkers kommuns säkerhetsstrateg Jenny Nilsson:

Förebygga och förbereda - så arbetar Österåkers kommun med krisberedskap

Fler filmer från MSB om att förbereda sig själv för en kris: om vatten, värme, el och it/telefoni

MSB:s Youtube-kanallänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Om Krisberedskapsveckan

Den 8-14 maj är det dags för Krisberedskapsveckan 2017. Det är en nationell kampanjvecka för att få hushållen att börja reflektera över hur man tillgodoser behovet av mat, vatten, värme och kommunikation om viktiga samhällsfunktioner som el-, vatten- och telekommunikationer slutat fungera. Initiativtagare till Krisberedskapsveckan är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Krisberedskapsveckan är tänkt att bli årligt återkommande.

Redaktör:
Åsa Drakenberg

Publicerad:
fredag 5 maj 2017
Senast uppdaterad:
onsdag 10 maj 2017