Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Österåker rivstartar miljösatsning

Foto: Bosse Lind

Efter att flera miljösatsningar inletts under 2016 klättar Österåkers kommun 121 placeringar i den årliga rankningen av Sveriges miljöbästa kommuner. Rankningen utgår från miljöbarometern som följer upp och mäter kommunernas aktivitet och ambition inom miljöfrågor.

Under 2016 genomförde Österåkers kommun flera satsningar för att förbättra kommunens miljöpåverkan. Bland annat antog Kommunfullmäktige ett nytt inriktningsmål med miljöfokus, godkände en ny policy för vatten och avlopp och beslutade om nya miljömål. Samtidigt miljöcertifierades Roslagsvatten AB sin verksamhet. Resultatet blev plats 106 av 290 i rankningen av Sveriges miljöbästa kommuner, vilket är Österåker kommuns bästa placering sedan 2009.

- Med fokus på miljöfrågor ser vi äntligen resultat! Med antagna miljömål, beslut om divestering och ett inriktningsmål med fokus på hållbarhet i alla kommunens verksamheter har Österåker ambitionen att klättra ett 100 platser även nästa mätning säger Michaela Fletcher (M), Kommunstyrelsens ordförande

Under 2017 och framåt fortsätter Österåkers kommun arbetet med att förbättra naturpåverkan utifrån de nya miljömålen. Bland annat ska det fram till 2019 bli enklare att lämna farligt avfall, den totala avfallsmängden ska minska och invånares kunskaper om naturpåverkan ska öka.

Mer information

Miljöbarometernlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Österåkers miljömål 2016-2019PDF

Redaktör:
David Wallner

Publicerad:
fredag 30 juni 2017
Senast uppdaterad:
fredag 30 juni 2017