Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Österåker föreslås bli försökskommun för snabbare lagföring av brott

Justitiedepartementet har tagit initiativ till ett projekt för snabbare lagföring av brott. Särskild fokus ligger på unga som begår brott och personer som återkommande begår nya brott. Täby polisområde, där Österåker ingår, föreslås bli ett av försöksområdena i Sverige.

Projektet gäller så kallade mängdbrott, såsom ringa stöld, stöld i butik, skadegörelse, brott mot knivlagen, ringa narkotikabrott, olovlig körning och rattfylleri. Dessa brottstyper står för cirka hälften av de brott som prövas i tingsrätt. De åtgärder för snabbare lagföring som ingår i projektet består bland annat av ökad samordning mellan myndigheterna, tidiga åtgärder i alla led och utvecklade arbetssätt i den brottsutredande verksamheten. Försöksverksamheten startar redan under hösten.

– Det är oerhört viktigt att samhället skickar både en tydlig och snabb signal till de personer som begår mängdbrott. Österåker har exempelvis varit hårt drabbat av båtrelaterade stölder och där ser vi att den här försöksverksamheten kan tillämpas. Projektet ligger helt i linje med den inriktning vi har haft med det brottsförebyggande arbetet i kommunen där vi bland annat träffat Åklagarmyndigheten för att påtala de brister som vi upplever i kommunen i glappet mellan polisens ingripande och åklagarens arbete, säger Michaela Fletcher(M), Kommunstyrelsens ordförande.

Läs mer om försöksprojektet med ett snabbförfarande i brottsmål härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Redaktör:
Catharina Rissel

Publicerad:
torsdag 28 september 2017
Senast uppdaterad:
måndag 16 oktober 2017