Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Österåker firar Finlands 100-årsjubileum

Finland och Sverige var ett och samma land i flera hundra år till och med 1809 då Sverige förlorade Finland till Ryssland. När det blev revolution i Ryssland 1917 passade Finland på att utropa sig till en självständig stat den 6 december 1917. Finlands självständighet är långt ifrån självklar. Det har krävts tre krig mot Sovjetunionen och ett mot Tyskland i norra Finland för att behålla den. I år firas Finlands 100-årsjubileum med många spännande aktiviteter, inte minst i Österåkers kommun, som är förvaltningsområde för finska språket.

I Sverige bor över 700 000 sverigefinnar och i Österåker 5 000 personer med finskt påbrå, vilka därmed utgör närmare 12 procent av befolkningen. 2010 blev Österåker förvaltningsområde för finska språket, i samband med nya lagar för nationella minoriteter och minoritetsspråk. Det betyder att boende här, eller personer som har ett ärende med anknytning till kommunen, har rätt att få service och stöd på finska.

2017 firas Finlands 100-årsjubileum och i Österåker bjuds det på en mängd aktiviteter med finskan i fokus.

– Vi arbetar aktivt för att bevara det finska språket och anordnar aktiviteter året om tillsammans med bland annat Åkersberga finska förening, säger Lea Vaattovaara som är samordnare för förvaltningsområde för finska språket i Österåkers kommun.

– Med anledning av 100-årsjubiléet anordnas i år extra många aktiviteter, inte minst nu under hösten med bland annat en utställning på Österåkers bibliotek, bokklubb, författarbesök, datakurser samt en tangofest med Darya och Månskensorkestern på Berga teater den 9 december.

Här hittar du Österåkers kommuns höstprogram där finskan är i fokus.PDF

Läs mer om Finlands 100-årsjubileum här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Se Västerås stads film "Två språk - Ett land"länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Förvaltningsområde för finska språket:

I Österåkers kommun har det länge bott sverigefinnar, därför har kommunen utsetts till ett förvaltningsområde för finska språket. Det innebär att du som talar finska har förstärkta rättigheter i vår kommun. Du har rätt att:

  • Använda finska i dina kontakter med kommunen. Du har rätt att få både skriftligt och muntligt.
  • Få barnomsorg helt eller delvis på finska
  • Få äldreomsorg helt eller delvis på finska.

För nationella minoriteter gäller även särskilda regler för modersmålsundervisning. Du kan få undervisning redan i förskoleklassen på finska och även som nybörjarspråk.

Information på finska hittar du på österåker.se/suomi.

Redaktör:
Catharina Rissel

Publicerad:
tisdag 19 september 2017
Senast uppdaterad:
torsdag 9 november 2017