Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Österåker agerar för cirkusar utan vilda djur

Österåker kan bli en av de första kommunerna i landet att endast tillåta kringresande cirkusar som inte visar upp vilda djur, att nyttja kommunal mark. Detta efter ett beslut i Kommunfullmäktige i september som anger att möjligheten ska utredas.

Bakgrunden till beslutet är en motion som uppmärksammar vilda djurs situation inom cirkusvärlden och att omsorgen om dessa djur inte är tydligt reglerad inom djurskyddslagen.

– Det här är ett beslut som alla partier står bakom. Det är en viktig markering mot att använda vilda djur i ett för dem onaturligt sammanhang och den bristfälliga hantering av djuren som förekommer på vissa håll. Genom detta hoppas vi kunna få till en långsiktig förändring, säger Michaela Fletcher (M) Kommunstyrelsens ordförande.

Paragraf 35 i djurskyddsförordningen anger specifikt att sjölejon och renar får visas på cirkusar i Sverige. Dessa djurarter inkluderas därmed inte i ett eventuellt förbud.

Österåker tillsammans med Västervik, kan bli de två första kommunerna i Sverige att endast tillåta cirkusuppträdanden utan vilda djur på kommunal mark.

Redaktör:
Catharina Rissel

Publicerad:
måndag 2 oktober 2017
Senast uppdaterad:
måndag 2 oktober 2017