Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Inga burägg i kommunens verksamheter

Österåkers kommun har genom ett beslut i Kommunfullmäktige i oktober, beslutat att sträva mot att endast köpa ägg från frigående hönor till verksamheterna.

Det blir allt vanligare att ställa djurskyddskrav i offentliga upphandlingar. Exempelvis väljer drygt 40 kommuner i Sverige idag att inte köpa in ägg från hönor i burar, som ofta har så trångt att de inte ens kan sträcka på sina vingar.

Österåker köper i dagsläget endast undantagsvis ägg från burhönor, men nu är det alltså fastställt att kommunen strävar mot att vara helt buräggsfri. Beslutet innebär att Österåkers kommun ska fortsätta att köpa ägg från frigående höns och endast ägg från burhönor i undantagsfall, då det inte finns ägg från frigående höns att tillgå.

Ny kostpolicy i kommunen

Kommunfullmäktige i Österåker har dessutom antagit en ny kostpolicy för de verksamheter i kommunen som serverar måltider och hanterar livsmedel. Policyn fastslår bland annat att andelen ekologiska, närproducerade och etiskt certifierade produkter ska öka och att matsvinnet ska minska.

Läs mer om kostpolicyn

Redaktör:
Catharina Rissel

Publicerad:
onsdag 8 november 2017
Senast uppdaterad:
torsdag 9 november 2017