Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Båt- och ö-samverkan; som grannsamverkan fast i skärgården

Lena Brodin, trygghetssamordnare i Österåkers kommun

Lena Brodin är trygghetssamordnare och ansvarig för båt- och ö-samverkan i Österåkers kommun. Här berättar hon mer om satsningen i skärgården.

Vad är båt- och ö-samverkan?

Det är som grannsamverkan fast i skärgården. Genom att involvera boende och sommargäster på öarna om hur man tillsammans kan skydda sin egendom går det att förhindra brott. Vissa föreningar väljer att skapa en sluten Facebookgrupp där både kommunen och polisen kan vara med och dela tips eller information om stölder i närheten. Andra använder sig av en mejllista eller en egen app för att snabbt få ut information och tips.

Vad är din roll?

Att skapa trygghet även ute på öarna och se hur vi kan arbeta förebyggande genom att tillsammans med kommunpolisen föra en dialog med både permanentboende och sommargäster. Innan vi besöker en ö förbereder vi oss genom att till exempel titta på hur gästhamnarna är utformade, se om det behöver röjas buskage eller sättas upp mer belysning, lås, bommar. Förra året fokuserade vi mycket på båtsamverkan och i år vill vi få igång ö-samverkan. Det sker genom att besöka så många öar som möjligt i sommar för att ta ett helhetsgrepp. I april hade vi informationskvällar i Skärgårdsstad, Ljusterö och i kommunhuset där vi berättade hur vi kan samverka kring brott.

Vilket resultat har det gett hittills?

Vi har tittat på hur man gör på västkusten där det har gett goda effekter att slå ihop båt- och ö-samverkan. Vi vet att om vi arbetar på rätt sätt så ska antalet anmälda brott relaterat till båt öka till en början. På de platser vi besökt fick vi in fler anmälningar och många boende kände att de fick bättre kontakt med vår kommunpolis. Vår kommun är tyvärr en av dem som har flest båtstölder i landet eftersom vi har en stor skärgårdsyta. Det är en otrygghetsfaktor, därför det är så viktigt att få igång båt- och ö-samverkan.

Vilket är ditt bästa tips för att förebygga båtstölder och inbrott?

Det är faktiskt så enkelt som att titta okända personer i ögonen och säga hej, för de som är ute för att göra fuffens vill inte bli sedda. Det är positivt även på andra sätt eftersom det skapar en trevligare miljö och gör att folk lär känna varandra.

Kontakta gärna lena.brodin@osteraker.se om du vill starta en båt- eller ö-samverkan.

 

Texten är hämtad från Magasin Österåker nummer 2, 2017. Text: Karin Wandrell, Foto: Sara Olivenbaum

Redaktör:
Åsa Drakenberg

Publicerad:
onsdag 28 juni 2017
Senast uppdaterad:
måndag 3 juli 2017