Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Klappbryggan sjuder av liv

I dag är kvarteret Skonaren ett attraktivt bostadsområde vid Åkers kanal med härliga promenadstråk på trädäck. Men för inte alltför länge sedan var det till Klappbryggan Åkersbergas husmödrar och pigor kom för att byka tvätt.

I början av 1900-talet växte industrierna upp längs Åkers kanal. Fabrikör Wiktor Jansson köpte 1903 upp området i början av Österskärsvägen, nära dagens Åkersberga Centrum där kvarteret Skonaren nu ligger, och byggde ett sågverk, ett hyvleri och en snickerifabrik. Det var en för den tiden toppmodern anläggning med ett eget elverk som försåg de olika maskinerna med ström. 1917 byggdes kvarnen, som när den var ny, drevs med elektricitet från en ångmaskin i snickeriet intill.

Verksamheten togs över av Gustaf Kahnlund 1923 som drev ett litet industrikomplex under namnet Åkersberga Kvarn, Såg och Snickerifabrik, som länge var Österåkers största arbetsplats. Men på 1950-talet gick kvarnen bara några veckor vår och höst, sågverket flyttade till Säby 1956 och den gamla röda kvarnbyggnaden blev civilförsvarsförråd innan den revs 1992.

Dagens Åkersberga håller på att utvecklas till en modern stad med vattenkontakt, främst genom utbyggnaden av Kanalstaden. När Klappbryggan, ett bostadsområde med hyreshus i kvarteret Skonaren, byggdes söder om järnvägsbron i början av 2000-talet, förvandlades kanalens stränder till härliga promenadstråk. Här går det att promenera långa sträckor efter Åkersbergas centrala kustremsa, lyssna på historiska ljudguider, titta på båtar, sola och höra vattnet klucka längs stranden.

Redaktör:
Åsa Drakenberg

Publicerad:
torsdag 6 oktober 2016
Senast uppdaterad:
torsdag 6 oktober 2016