Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Fullt ös i sporthallen

Varje dag fylls sporthallarna i kommunen med träningssugna ungdomar och barn. Häng med under en fullspäckad eftermiddag på Österåkers sportcentrum.

Redan i entrén till Österåkers sportcentrum hörs sprudlande skratt och springande fotsteg från våningen ovanför. Utanför B-hallen övar tre tjejer på danskombinationer innan deras cheerleading-träning ska börja. Samtidigt skiner solen utanför och pojklaget P04 i fotbollsklubben Åkersberga FC värmer upp på konstgräsplanen. Inne på den utrullade mattan i B-hallen har det hunnit bli full aktivitet när Eastcoast Cheerleaders har börjat sin träning.

– Ni är jätteduktiga. Nu kör vi ”flickis” – 5, 6, 7, 8, ropar tränaren Rania Hadithi.

Cheerleading är en relativt dold sport som många förknippar med pom poms. Men det är mycket mer än så, förklarar Rania Hadithi. Här står dans, gymnastik och bygg (stunts och mänskliga pyramider) i fokus. Just den här gruppen tränar tre gånger i veckan, varav en gång ägnas åt fysträning med kondition och styrketräning – det behövs mycket styrka för att orka alla övningar.

Föreningen har sju aktiva lag, som framför allt består av tjejer i olika åldrar.

– Det är tråkigt att fler killar inte vågar vara med. I USA är det vanligare med killar, säger Isabel Perez som tränar cheerleading.

– Men förut var det inte så många tjejer som spelade fotboll, så jag hoppas att det blir samma i cheerleading fast med killar, säger Alice Holmberg som drömmer om att en dag vara med i världsmästerskapen i cheerleading.

– Det är det roligaste som finns. Vi gör mycket tillsammans som skapar sammanhållning. I vårt lag blir vi som en familj, säger hon.

Rania Hadithi förklarar att ledarna är med och löser alla eventuella konflikter mellan deltagarna innan de ställer sig på mattan.

– Man måste kunna lita på varandra när det handlar om kast och att fånga varandra. Därför är det viktigt att lyfta frågor som jämlikhet, respekt och disciplin. Det här är en lagsport som kräver samarbete. Överlag har både ledare och sport stor betydelse i barns och ungdomars liv, menar Rania Hadithi.

– Det är viktigt att unga har något att göra, någonstans att ta vägen, att bara få ha kul och känna gemenskap.

I andra halvan av B-hallen har trampolingruppens träningstid börjat. En hög trampolin har byggts upp mitt på sporthallsgolvet. Fjädrarna gnisslar när Niklas Lindqvist hoppar sju meter upp i luften och övar på sin serie med tio volter där bland annat barani, en framåtvolt med halv skruv, ska inövas till perfektion. Samtidigt spelar lag P04 i Ackers innebandyförening i den anslutande A-hallen.

Just den här kvällen strålar solen sent över området. Åkersberga FC svalkar av sig med en hink med vatten efter den tuffa träningen. Några av killarna blir hämtade av sina föräldrar, medan andra hoppar på sina cyklar. Föreningen har också investerat i en minibuss för att kunna hämta upp spelare efter skolan.

– Vi vill att alla ska ha möjlighet att vara med utan att vara beroende av att föräldrar måste kunna skjutsa hela tiden. Då har vi också möjlighet att ha tidigare träningar, direkt efter skolan, så att spelarna kan få tid till middag med familjen och läxor på kvällen, säger tränaren Michael Persaud.

När planen har tömts är det dags för, Åkersberga bollklubb, ÅBK, och laget F02 att ta över. Susanne Eneroth är mamma till en av flickorna i laget. Eftersom de bor i Täljö skjutsar hon till och från träningar så att hennes dotter ska ha möjlighet att vara med och spela. Hon ser det som en självklarhet.

– Det handlar om att få in rörelse som en del av livet – för resten av livet, och att må bra. Lagsport är också en bra skola för att lära sig gruppdynamik och att ge och ta, säger hon.

Medan flickorna i ÅBK är upptagna med övningar i bollkontroll, vajar flaggorna framför huvudingången till sporthallarna lätt i kvällsbrisen. Ett nytt gäng med unga killar har anlänt och ställer av sina cyklar. Snart börjar deras träning.

Och det här är ändå bara några av de sporter som utövas på Österåkers sportcentrum. Det går också att till exempel åka konståkning och spela ishockey. I anslutning till sporthallen finns också det populära Hackstaspåret med ett elljusspår på 2,5 kilometer och ett spår på 5 kilometer samt en frisbeegolfbana. För att skapa möjlighet för fler och större föreningar och för att kunna utöka träningstiderna planerar Österåkers kommun för nya anläggningar. Många projekt befinner sig i planeringsstadiet och närmast i startgroparna märks en sporthall i Skärgårdsstad och en friidrottsarena i centrala Åkersberga.

– Det finns en verklig vilja hos politikerna att bygga ikapp anläggningsmässigt, säger Katti Bauer, sakkunnig inom idrott och fritid i Österåkers kommun. Det handlar inte bara om att kommunen växer och att skapa förutsättningar för ett ännu bredare utbud av aktiviteter, idrottsverksamheterna har också ökade krav på året runt-träning.

Redaktör:
Åsa Drakenberg

Publicerad:
onsdag 28 september 2016
Senast uppdaterad:
onsdag 28 september 2016