Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Full fart i skärgården

Tv: Liselotte Johansson driver Äpplarö gård. Th: Paradisviken, Finnhamn.

Skärgården sjuder av liv under sommaren när varje skär och kobbe fylls av sommarlediga entusiaster. Men det finns betydligt mer än bara sol och bad att roa sig med. Möt två familjer som driver företag på varsin ö. 

Idylliska Äpplarö är tre kilometer lång och 500 meter bred. Mitt på ön ligger Äpplarö Gård som sedan 2009 drivs av Lise-Lotte och Thomas Johansson. De valde att lämna det stressiga storstadslivet för att istället driva skärgårdsjordbruk.

– Vi flyttade ut i september. Först var vi lite oroliga över hur det skulle gå att bo på en ö och hur vi skulle klara första vintern. Men det var inget problem. Det var helt fantastiskt att få träffa alla som bor permanent härute och vi kom snabbt in i det nya livet, säger Lise-Lotte.

Men om det är tyst och stilla under vintern så är det tvärtom under sommaren – då blommar ön upp. Sommarstugorna fylls av semesterfirare och besökare från fastlandet som strövar runt i
det vackra naturreservatet, solar på klipporna, badar i havet och ser solen gå ner över vattnet. Också utländska turister som vill uppleva skärgården på nära håll hittar hit. Äpplarö Gård har under flera år hyrt ut ett tält som ligger i en liten skogsglänta med utsikt över havet.

– Vi har haft besökare här från hela världen. Vi brukar också hyra ut Sjöstugan, men nu har vår son Oscar fått jobb som tillsyningsman på Finnhamn, så han kommer att bo där. Det gör att vi bara kan ta emot dagsgäster i år, men vi tittar redan på andra möjligheter till nästa sommar.

Fårskinn och färska ägg

I hagarna runtom på ön betar familjens Klövsjöfår. Det är en gammal svensk allmogeras med så lång ull att den ofta når ända ner till marken och med en tydlig mittbena på ryggen. Och det är fåren som i första hand är familjens levebröd.

– Vi är livdjursproducenter, det vill säga vi har, säljer eller köper in får för avel eller produktion, säger Lise-Lotte. Jag brukar först välja ut de djur jag vill spara för att fylla på min egen genbank och sedan sälja resten. De som blir över går till slakt.

Som besökare får man inte missa ett besök i Ullboden på Äpplarö Gård. Här finns det härliga lurviga fårskinn som gjorda att borra ner fötterna i, garn samt stickade och tovade produkter som Lise-Lotte själv har gjort. Om man har tur går det även att hitta färska ägg från familjens Hedemorahönor liksom hemgjord sylt och saft.

På hösten säljer Lise-Lotte och Thomas lådor med lammkött, främst till de som har sommarhus på ön, och deras lammkorv finns att smaka på restaurang Svarta Malin på Nässlingen. Men för att klara sig ekonomiskt gäller det att vara uppfinningsrik och hela tiden se nya möjligheter.

– Jag brukar stå på marknader på öarna runtomkring och sälja fårskinn och annat, säger Lise-Lotte. Men vi klarar oss inte bara på gården utan måste ha andra jobb också. Utöver vårt skärgårdsjordbruk jobbar både jag och Thomas på Norra Ekskäret som besöksvärd respektive vaktmästare.

Våga satsa

Men det finns förstås också utmaningar med att bo på en ö. Eftersom det blåser mycket och regnar lite kan det slå ganska hårt mot fårens betesmarker på sommaren. Det innebär att de måste flyttas ofta och fort måste det gå så att de inte hinner äta upp någon grannes trädgård på vägen. En annan utmaning är att att hinna få ut allt foder och halm innan isen lägger sig på vintern.

– Ett år tog fodret faktiskt slut, men då hade vi tur eftersom vi kunde hämta hö på Finnhamn, säger Lise-Lotte. Sedan blir ju våra egna behov också lite åsidosatta. Jag och Thomas kan sällan lämna ön samtidigt, förutom korta stunder, eftersom vi måste ta hand om djuren. Som tur var har vi ju två barn som kan hjälpa till, men några gemensamma resor med hela familjen blir det inte.

Trots vissa begränsningar har de inte ångrat en sekund att de vågade ta steget. Hennes råd till andra som funderar på samma sak är att bara satsa. Eftersom det är dyrt att köpa mark är Lise-Lottes rekommendation att försöka hitta ett arrende.

– I efterhand kan jag känna att varför gjorde vi inte det här tidigare när barnen var små? Det finns ett otroligt nätverk härute som ställer upp och håller reda på varandra. Det är så skönt att slippa all stress och jäkt i stan och när man väl har kommit in i lunken är det svårt att lämna.

Gott om stamgäster

Några öar bort ligger Finnhamn. Det är ett av Stockholms skärgårds mest populära semestermål dit många återvänder år efter år för att vandra i de vackra lövskogarna, sola och bada på klipporna eller prova fiskelyckan. Den som har riktig tur lyckas kanske få syn på en av de sällsynta orkidéer som växer i lövlundarna eller höra berguven hoa i skymningen.

Ön är också ett populärt resmål för båtfolket med alla sina vackra naturhamnar. På Finnhamn driver Katarina Vinell och hennes son Michael sedan tre år tillbaka vandrarhemmet, krogen, sommarbutiken, stugbyn och båtplatserna.

– Vi har båda jobbat med stora evenemang och logistiska lösningar på SJ Charter tidigare och ville göra något eget, säger Katarina. När ryktet spred sig att de sökte en anläggning i skärgården tog det inte lång tid innan de kom i kontakt med Finnhamns förra ägare Rolf och Ulla Andersson. Och det sa bara klick.

– Vi tänkte precis likadant. De hade försökt sälja i flera år, men var väldigt noga med vem som skulle ta över.

Med vanan inne från SJ vad gällde den praktiska och logistiska delen blev det ingen större omställning att plötsligt bedriva verksamhet på en ö istället.

– Det som inte finns på ön eller på tåget, finns inte. Det gäller att alltid ha koll själv och se till att även leverantörerna har det, vilket tyvärr alla inte har, säger Katarina.

Högsäsongen börjar efter midsommar och trappas sedan upp i början av juli. Resten av året fylls Finnhamn av konferenser, fester, bröllop och träningsläger på helger och lov. Varje år kommer runt en kvarts miljon besökare hit och antalet gästnätter ligger mellan 15 000–17 000.

Viktigt tänka nytt

Under högsäsong jobbar runt 40 säsongsanställda med allt från att vara vaktmästare och kockar till städare, receptions- och bokningsansvarig och hovmästare. Michael är vd och ansvarar för krogen och vaktmästeriet medan Katarina, som har hand om sälj och marknad, driver butiken och vandrarhemmet.

– Något som förvånade mig och som jag inte riktigt insett tidigare är hur svårt det är att hitta personal som vill jobba på en ö. En stor utmaning för alla krogägare är bristen på kockar, något vi har fått känna av i år, även om det nu är på väg att lösa sig inför sommaren, säger Katarina.

Katarina och Michael är båda personer som hellre ser lösningar än problem och då gäller det att tänka utanför boxen.

– Det är mitt råd till alla, oavsett vilken verksamhet man driver, att kunna tänka nytt för allt förändras hela tiden.

Under sina år på ön har de hunnit bygga en ny kiosk, måla om på vandrarhemmet och öppnat en takbar på krogen.

– Dessutom har vi gratis WiFi för den som inte helt vill lämna civilisationen bakom sig, säger Katarina.

En stor nyhet inför sommaren är att bryggan i gäst- och naturhamnen Paradisviken har förlängts och att el och vatten har dragits in för att ge mer service till båtfolket. Men det går lika lätt att ta sig hit med Waxholmsbåt för att njuta av en dag på klipporna i solen.

Text: Karin Wandrell. Foto: Bosse Lind. Texten är publicerad i Magasin Österåker, nr 2 2016.

Så lätt tar du dig ut i skärgården

För att komma till Äpplarö eller Finnhamn från Åkersberga ta bil eller buss 626 till Åsättra på Ljusterö och därifrån vidare med Waxholmsbåt.

Från Lervik kan du åka med Waxholmsbolaget till bland annat Ljusterö och Vaxholm.

Från Östanå kan du åka med Waxholmsbolaget till bland annat Yxlan, Blidö, Norröra och Rödlöga.

Från Åsättra går även Waxholmsbolaget till bland annat Ingmarsö, Husö och Möja.

Använd reseplaneraren på waxholmsbolaget.selänk till annan webbplats och sl.selänk till annan webbplats för att se tidtabeller.

Redaktör:
Catharina Rissel

Publicerad:
onsdag 13 juli 2016
Senast uppdaterad:
torsdag 3 november 2016