Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Från gravfält till festplats

Ekbacken är en populär evenemangs- och festplats, med en lång och spännande historia bakom sig.

Tio minuter från Åkersberga centrum porlar Åkers kanal sakta förbi Ekbacken. Här på den gröna sluttningen i Hembygdsparken samlas många Österåkersbor och gäster vid några av våra stora högtider och evenemang som nationaldagen och midsommar. Men från början var platsen vid stranden ett gravfält som användes redan på järnåldern. Då utgjorde Åkers kanal den nedre delen av Långhundraleden, alltså den farled som vikingarna färdades på när de skulle ta sig från Östersjön till Uppsala.

Dagens namn för platsen känns dock inte långsökt med tanke på alla ståtliga ekar som växer här. De är 200–300 år gamla, några till och med äldre, och har sitt ursprung i en svunnen tid när ekar var ”kungens träd”, reserverade för kungens behov av timmer till skeppsbygge. När stora fartyg började byggas av stålplåt fick ekarna stå kvar.

I dag ägs marken av kommunen och disponeras av Österåkers hembygds- och fornminnesförening, ÖHF, som också äger byggnaderna och dansbanan. Här finns Vita Huset, som fungerar som hembygdsgård, ett båtsmanstorp som är museum samt två dragontorp, som hyrs ut för verksamhet som passar ihop med Hembygdsföreningens arbete.

Vita Huset var tidigare ett bostadshus vid Österåkers kyrka. När kyrkan inte längre behövde det fick ÖHF erbjudande om att överta det med villkor att det flyttades. Huset var rappat med vit kalkputs, som var tvunget att tas bort inför flytten. Då upptäcktes det att bottenvåningen var i så illa skick att den inte gick att flytta. Dagens hus är övervåningen och vinden. Men namnet har behållits trots att huset i dag är rött.

Båtsmansmuseet är ett autentiskt båtsmanstorp från Roslagen, som flyttats till Ekbacken i likhet med de övriga byggnaderna, förutom dansbanan. Soldaterna i vår del av Uppland var antingen båtsmän till flottan eller dragoner – beridet infanteri – till armén.

Under sommaren planeras mängder av evenemang på Ekbacken. Kom och fira nationaldagen, midsommar, se gratis teater under sensommaren och besök Kanalens dag.

Redaktör:
Åsa Drakenberg

Publicerad:
torsdag 28 juli 2016
Senast uppdaterad:
tisdag 23 augusti 2016