Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Österåkers kommun ansöker om EU-bidrag för utveckling av gästhamnar

Ingmarsö gästhamn, foto Bosse Lind

Österåkers kommun ansöker om att delta i gästhamnsprojektet SEASTOP, en EU-finansierad storsatsning på att utveckla servicen i Stockholms skärgård.

Målet med projektet är stärka besöksnäringen i skärgården genom att höja servicenivån i 21 mindre gästhamnar i Stockholms skärgård, på Åland och i Åbo skärgård. Projektet ska skapa nya båtplatser, toaletter och grillplatser, vilket gynnar såväl båtägare som lokala näringsidkare.

För att delta i projektet ska gästhamnen ligga på en ö utan bilförbindelse. Från Österåkers kommun har ansökan för gästhamnarna på Ingmarsö, Husarö och Nässlingen skickats in. Av projektets totala budget på drygt 40 miljoner kronor, går cirka 5,5 miljoner kronor till hamnarna i Österåker. Projektet finansieras till 75 procent av EU-medel och för medfinansieringen står kommunen, Länsstyrelsen och Landstinget. Slutgiltigt besked om ansökan beviljas kommer den 30 november.

– Jag är mycket glad att vi genom projektet SEASTOP har en unik möjlighet att höja standarden i några av kommunens gästhamnar. Bra och moderna hamnar gör skärgårdskommunen än mer attraktiv. Även för alla som besöker skärgården med Waxholmsbåt innebär projektet nya, fräscha servicebyggnader med tillgång till toaletter och vi välkomnar både nya och gamla besökare till vår del av skärgården, säger Michaela Fletcher(M), Kommunstyrelsens ordförande.

SEASTOP är ett EU-projekt där Värmdö kommun är projektägare. Läs mer på seastop.se.länk till annan webbplats

Redaktör:
Ann-Catrin Skogström

Sakkunnig:
Kristina Eineborg
Publicerad:
tisdag 19 september 2017
Senast uppdaterad:
tisdag 19 september 2017