Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Levande skärgård

Foto: Ljusterö konstförening

Ljusterö blomstrar som aldrig förr och besökare strömmar till ön för evenemang som Northern Light Graffiti. Stödet från EU-satsningen Leader har skapat ringar på vattnet och bidragit till att stärka öns utveckling.

Leader utgår från ett underifrån-perspektiv, det vill säga att hitta projekt, idéer och olika insatser som bygden själv vill ha. Ljusterö är ett strålande exempel på en bygd som framgångsrikt har jobbat med Leader. Carl Andreasson på Företagarföreningen Ljusterö, berättar att allt började med den strategi som föreningen tog fram för att
utveckla ön.

– Vårt mål är att vara dubbelt så många bofasta 2020 och att Ljusterö ska bli ett besöksmål i sig. Men för att vara en levande ö krävs det att det finns saker att göra. Vi undersökte var vi kunde söka stöd och hjälp och upptäckte att Leader var en bra samtalspartner.

Kristina Eineborg, näringslivs- och utvecklingsdirektör i Österåkers kommun som också sitter med i Leaders styrelse, menar att den stora fördelen är att även de riktigt små projekten kan få finansiering.

– Ett övergripande tema när vi fattar beslut är just hur det bidrar till den lokala utvecklingen.

Från stort till smått

Bland projekten på Ljusterö ingår exempelvis en stor skylt i Östanå färjeläger som välkomnar besökare, webbsidan LjusteröPortalen och en gratisbuss som hämtar och skjutsar folk till restaurangerna under högsäsong.

– Därefter följde Ljusterö konstmuseum och konsthall med konst- och kulturaktiviteter i samarbete med bland annat Ljusterö skola,berättar Carl. Sedan har andra föreningar på ön kommit med andra projekt. Allt utgår från vår strategi och alla projekt hänger ihop vilket har gjort att en utveckling av besöksnäringen har kommit igång.

Alla aktiviteter sammantaget har lett till att Ljusterö blivit allt mer synligt på kartan när det gäller kulturevent. Northern Light Graffiti är inne på sitt tredje år och Konstföreningen har nu över 200 medlemmar varav många är från Åkersberga, Stockholm och Norrtälje.

– Konsten nu är att hålla igång och vårda projekten så att de fortsätter att utvecklas och blir lika välkända och omtyckta som Wiraspelen, avslutar Carl.

 

Leader

Leader sträcker sig från Norrtälje till Nynäshamn. EU står tillsammans med kommunerna för finansieringen. Det går att söka finansiering året om. Leaders styrelse beslutar vilka projekt som går vidare till Jordbruksverket som har sista ordet. Det brukar ta ungefär ett år från ansökan till det att projektet kan dra igång. Läs mer på leaderstockholmsbygd.se.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Artikel hämtad från Magasin Österåker nummer 2, 2017.
TEXT: KARIN WANDRELL FOTO: LJUSTERÖ KONSTFÖRENING

Redaktör:
Ann-Catrin Skogström

Sakkunnig:
Kristina Eineborg
Publicerad:
onsdag 28 juni 2017
Senast uppdaterad:
fredag 7 juli 2017