Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Preventivmedel

Hos oss kan du få gratis preventivmedel. Det finns flera olika preventivmedel att få. Vissa är anpassade för tjejer/personer med livmoder och andra för killar/personer med penis och pung.

Första gången du ska hämta ut preventivmedel behöver du boka tid. För att göra det kan du ringa eller komma på drop-in.

Tillfälliga preventivmedel

Används vid ett tillfälle, under eller efter samlag.

Kondomer

En kondom är ett skydd av mycket tunt latex (gummi) som man kan sätta på en penis eller en sexleksak om man ska ha samlag. Vi har också latexfria kondomer om man är allergisk mot latex.

Akut p-piller

Ett akut p-piller är en tablett som sväljs och är till för tjejer/personer med livmoder och kan tas om man har glömt bort att ta vanliga p-piller eller om kondomen spruckit. För att pillret ska fungera behöver du ta det så snart som möjligt efter samlaget. Desto längre tid du väntar desto mindre chans är det att pillret fungerar.

Pillret är gratis på ungdomsmottagningen. Skulle vi ha stängt finns det
att köpa på apoteket.

Långverkande preventivmedel

Dessa preventivmedel behöver du använda över en längre period för att de ska fungera.

P-piller

P-piller är ett preventivmedel i tablettform som används av tjejer/personer med livmoder. Pillret innehåller hormonerna östrogen och/eller gestagen. Det gör att du under tiden som du tar pillren inte får någon ägglossning och därför inte kan bli gravid.

Spiral

Hormonspiralen är formad som ett några centimeter långt T och sätts in i livmodern. Spiralen innehåller ett hormon som ger ett mycket säkert skydd mot graviditet.

P-stav

P-stav är gjort av mjuk plast och ungefär lika stor som en vanlig tändsticka. Den sätts in under huden på överarmen och ger skydd mot graviditet.

Redaktör:
Alexandra Grege

Sakkunnig:
Pia Jonason
Senast uppdaterad:
onsdag 31 juli 2019