Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Föräldrastödsprogram

Vi erbjuder kurser och gruppträffar för föräldrar som vill utveckla sitt föräldraskap.

Kometprogrammet

Det är vanligt att tonåringar bråkar med sina föräldrar och syskon. Ibland kan det vara svårt som förälder att veta hur man ska hantera det.

Kometprogrammet vänder sig till föräldrar med barn mellan 12 och 18 år som är utåtagerande, samt upplever problem med konflikter, bråk och tjat. Genom kursen får du praktiska verktyg för att få en bättre relation med ditt barn och få det att fungera bättre hemma.

Om programmet

Programmet inleds med en individuell informationsträff med presentation och genomgång av kursens upplägg och innehåll. Det är en fördel om de vuxna som bor tillsammans med barnet kommer tillsammans på denna träff. Träffen bokas efter överenskommelse före kursstart.

Komet består sedan av gruppträffar med andra föräldrar och ni träffas vid åtta tillfällen, samt vid en uppföljningsträff. Två utbildade kometgruppledare leder träffarna. Innehållet i kursen bygger på forskning kring hur konflikter kan minskas och hur relationen mellan barn och föräldrar kan stärkas. Du kommer att få öva på nya förhållningssätt mellan träffarna, samt få möjlighet att utbyta erfarenheter med andra föräldrar.

Ur innehållet:
Tid tillsammans – att bygga relation
Kommunikation – tydlig, uppmuntrande och lyhörd kommunikation
Problemlösning – att förhandla och nå överenskommelser
Regler – tydliga förväntningar och konsekvenser

Av föräldrar som deltagit i Komet 12-18 svar 95 procent att kursen hjälpt deras ungdomar och 97 procent skulle rekommendera programmet till andra. Kometprogrammen är utvecklade av Stockholms stad.

Kurstillfällen

Kursen startar den 7 oktober 2019 och hålls sedan klockan 16.30-19 den 7, 14 och 24 oktober, 4, 11, 18, 25 november, 2 december, samt 13 januari. Kursen hålls i Alceahuset i Åkersberga.

Anmälan

Antalet platser är begränsat. Anmäl dig till Mats Granath, mats.granath@osteraker.se, 08-540 812 18

Kostnad

Kostnad är 120 kronor för kursmaterial.

ABC gruppträffar

Du som har barn i åldrarna 3-12 år är välkommen på ABC:s gruppträffar. Du behöver inte ha något speciellt bekymmer med ditt barn utan bara en önskan att utveckla ditt föräldraskap.

ABC består av fyra gruppträffar med olika teman. Innehållet bygger på forskning om föräldraskap och barns utveckling. Många föräldrar efterfrågar stöd i sitt föräldraskap. Det kan handla om att ställa rimliga krav, att hantera bråk och konflikter med barnet eller att få vardagsrutiner att fungera smidigare.

Gruppträffarna är kostnadsfria.

Anmäl ditt intresse per e-post till mats.granath@osteraker.se eller marita.steen@osteraker.se.

Redaktör:
Anna Dalin

Sakkunnig:
Pauline Gröholt
Senast uppdaterad:
fredag 6 september 2019