Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Solskiftets äldreboende

Solskiftets äldreboende riktar sig till dig som är äldre och har behov av vård och omsorg dygnet runt. Vi lägger stor vikt vid att dina önskemål och dina behov får stå i centrum. På Solskiftet arbetar vi med olika former av träning och sysselsättning för att skapa glädje och social samvaro. Utanför husknuten finns hagar med hästar och de lugna småvägarna gör det enkelt att ta en promenad.

Verksamhet och aktivitet

Solskiftets äldreboende består av ett enplanshus med tre avdelningar som rymmer 12 lägenheter. I husen finns gemensamma utrymmen så som stort kök, matrum och vardagsrum. Här är det enkelt att ta sig ut i friska luften eftersom varje hus har en egen skyddad trädgård. Korridoren som sammanbinder husen är en utmärkt träningsrunda under dagar när vädret inte lockar till utevistelse.

Att bo hos oss innebär trygghet, men också rätten att fortsätta vara sig själv. Här kan du inreda din lägenhet med egna möbler, förutom säng, sängbord och sänglampa som redan finns på plats. Lägenheterna är relativt stora, de flesta är ca 38 kvadratmeter. Utöver det rymliga rummet finns ett stort badrum samt ett skåp med diskho, kylskåp och eluttag för till exempel en mikrovågsugn, vattenkokare eller kaffebryggare. Alla lägenheter är utrustade med både tvättmaskin och torktumlare. I dag levereras måltiderna från Solskiftesköket. Lunch och middag serveras i det gemensamma matrummet i varje hus. Frukost, mellanmål och kvällsmål lagas på varje hus och serveras efter eget önskemål.

Meny för äldreomsorgen vecka 32-46, 2019PDF

Vi erbjuder olika aktiviteter där du har möjlighet att hitta nya vänner bland dina medboende. Till ”Salongen” kan du komma för att dricka en kopp kaffe tillsammans med dina gäster eller läsa en tidning. Här har vi skaparklubb, sittgympa, spelar bingo och arrangerar sång- och musikunderhållning.

Personal och bemanning

På Solskiftets äldreboende finns det personal dygnet runt. Här finns tillgång till omvårdnadspersonal, sjuksköterskor, sjukgymnast och arbetsterapeut. Vi har en ansvarig läkare från Legevisitten. Läkaren kommer hit på avtalade tider och kontaktas där emellan vid behov. Tandläkare och tandhygienist erbjuds från Flexident Mobil Tandvård och munhälsobedömning från Oral Care.

Vår personal utvecklas hela tiden i sin yrkesroll. Detta sker genom utbildning, kurser och handledning. Vi har ambitionen att alla våra medarbetare ska ha minst undersköterskeutbildning.

Kvalitet och värderingar

Vi arbetar för att skapa en trygg vardag med mycket glädje och socialt umgänge. Vi vill kunna erbjuda dig meningsfulla aktiviteter och vi värnar om ett gott samarbete med dina anhöriga. När du flyttar in hos oss får du en kontaktperson med extra ansvar för att du ska trivas och ha det bra. Vi arbetar utifrån gemensamma riktlinjer för bemötande. Dessa kan du ta del av under rubriken "Mer information".

Givetvis följer vi Socialstyrelsens regler för dokumentation. Det innebär bland annat att vi tillsammans med dig upprättar en genomförandeplan. I planen beskrivs dina behov och vad som känns viktigt för dig. Genomförandeplanen går vi igenom regelbundet när dina behov förändras. Om du har behov av särskild vård eller träning görs en så kallad vårdplanering. Det sker i samarbete med exempelvis sjuksköterska eller sjukgymnast.

Österåkers kommun och Solskiftets äldreboende arbetar med kommunens värdighetsgarantier.

Värdighetsgarantier angående äldreboendePDF 

Redaktör:
Sofia Nyström

Sakkunnig:
Anette Tingström
Senast uppdaterad:
torsdag 3 oktober 2019