Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Osmi Laine modersmålslärare i finska

Du kan läsa finska som modersmål från förskoleklass till gymnasiet. Osmi Laine är modersmålslärare i finska.

Osmi berättar: Det är jätteroligt att börja igen som modersmålslärare i Österåkers kommun. Det är mycket inspirerande att vara lärare till barn och ungdomar. Detta är säkert femte gången som jag börjar jobba i kommunen. Den första gången var redan 2003 som modersmålslärare och efter det i förskolan och olika perioder som modersmålslärare. Under åren har jag också studerat parallellt med jobbet. 
Just nu tar jag kontakt med alla elever och försöker få tidsplanen att gå ihop. Det är 34 elever som går i 11 olika skolor. Min tjänst är på 60%.

Det är viktigt att alla elever får ett språklig bas och ordförråd. Det får man med läsning, att man pratar språket och via spel. Att skriva övar vi på lektionerna och via läxor. Ibland sjunger vi också för att via musik och rörelse är det lätt att komma ihåg ord och fraser. Snart använder vi också digitala spel för att underlätta inlärningen. Om du har frågor ta gärna kontakt med mig. Observera också att även i förskoleklassen har man rätt till modersmålsundervisningen i finska. osmi.laine@osteraker.se  

Här hittar du mer information om modersmålsundervisningen

På finska-suomeksi

Redaktör:
Christer Larsson

Publicerad:
måndag 15 oktober 2018
Senast uppdaterad:
onsdag 2 oktober 2019