Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Solbackens Montessoriskola hissar Grön Flagg

Solbackens Montessoriskola hissar grön flagg.

Solbackens Montessoriskola i Åkersberga har hissat "Grön Flagg" för sitt arbete med hållbarhetsfrågor.

Grön Flagg erbjuder ett ramverk kring hur skolor kan lära ut hållbarhetsfrågor på ett spännande sätt. Under resans gång arbetar skolan med planer, val av teman och utvecklingsområden, läroplanskopplingar och dokumentation med berättelser och foton. Barn och pedagoger genomför tillsammans aktiviteter som de testar i sin närmiljö.

"Det här arbetet är ett led i skolans strävan att göra eleverna mer miljömedvetna och att de förhoppningsvis sprider detta vidare till hemmen. Vi vill också vara en inspiration för andra skolor i kommunen", säger Ann Ehrson, rektor för Solbackens Montessoriskola.

Anna Bossuyt är ansvarig lärare för skolans arbete med Grön Flagg. Hon tycker att eleverna i allmänhet har både stora kunskaper och ett brinnande intresse för miljöfrågor, vilket är en viktig grund för det fortsatta miljöarbetet. 

Under de två år som Solbackens Montessoriskolas arbete med miljöcertifieringen har pågått, har skolan arbetat med tre utvecklingsområden:

Tema konsumtion:

Skolan har bland annat samlat in skor till Syrien och haft en bokbytardag samt inrättat skåpet “TA-GE”, där elever kan lämna kläder och skor som de inte längre behöver och ta något som de behöver.

Tema närmiljö:

Här har skolan till exempel deltagit i skräpplockardagar och engagerat sig i skolans närmiljö under temat “Min skolväg”. Eleverna framförde bland annat önskemål om väghinder invid skolan.

Tema kretslopp:

Eleverna har arbetat med olika kretslopp i naturen och med återvinning, då eleverna bland annat tillverkade eget papper. Skolans miljöråd har även utmanat samtliga elever på skolan att minska matsvinnet. Genom att väga all mat som slängdes under två olika veckor minskade svinnet betydligt. För den bedriften belönades alla elever med en önskemåltid.

Solbackens Montessoriskola firade Grön Flagg-dag den 18 maj. Elever, lärare och föräldrar samlades då på skolgården för att sjunga sånger och hissa den gröna flaggan. Förutom Solbacken deltar från Österåker även Förskolan i Ur och skur Ekorren i programmet Grön Flagg.

Mer om Grön Flagg

Grön Flagg är en del av stiftelsen Håll Sverige Rent. Programmet hjälper lärare och pedagoger att väcka upptäckarglädje kring hållbarhetsfrågor hos barn och unga. Grön Flagg ingår i ett internationellt nätverk som heter Eco-Schools.

Skolan tar fram en plan för arbetet. Därefter är det dags för skolan att börja jobba och dokumentera sitt arbete med beskrivningar av vad som görs och vad skolan tar med sig från arbetet. Denna dokumentation ligger sedan till grund för en rapport som ska godkännas av Håll Sverige Rent för att få Grön Flagg.

Mer om Grön Flagglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Stiftelsen skrev följande till skolan:

”En mycket inspirerade och bra rapport, ni har arbetat med så många viktiga utvecklingsområden och synliggjort det så fint för barnen. Därefter har eleverna tagit över och fört arbetet vidare. Bra jobbat, Solbackens Montessoriskola!”

Redaktör:
Åsa Drakenberg

Publicerad:
torsdag 15 juni 2017
Senast uppdaterad:
torsdag 15 juni 2017