Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Österåker utvecklar undervisningen i förskolan

Fler än 50 förskollärare och förskolechefer från Österåkers kommun deltar i Ifous forsknings- och utvecklingsprogram "Undervisning i förskolan".

Förskollärare och förskolechefer från Österåkers kommun som deltar i "Undervisning i förskolan".

Just nu deltar alla kommunala förskolor i Österåker i ett treårigt forsknings- och utvecklingsprogram som ska öka barnens lärande i förskolorna.

"Undervisning i förskolan" är ett forsknings- och utvecklingsprogram som drivs inom ramen för ett fristående forskningsinstitut som heter Ifous. 

Från Österåkers kommun deltar alla kommunala förskolechefer med varsin grupp förskollärare, totalt 52 deltagare. Det gör Österåker till den största aktören i programmet. Förutom Österåker deltar ytterligare nio kommuner och Malmö högskola. Deltagarna möts regelbundet för att utbyta erfarenheter och utveckla undervisningen i de kommunala förskolorna.

Syfte med programmet

Syftet med ”Undervisning i förskolan” är att öka förskolebarnens lärande. Det gör man genom att höja medvetenheten hos förskollärarna om undervisningens innehåll och former. Det görs också genom att utveckla förskollärarnas kunskap, förhållningssätt och arbetsmetoder inom undervisningen i förskolan. I samverkan med en forskargrupp på Malmö högskola provar förskollärarna också olika upplägg på undervisningen i sina barngrupper, och reflekterar över de observationer de gör.

Barnens intressen fångas upp

På den senaste träffen i slutet av mars, som var den tredje, arbetade förskollärarna med hur man kan fånga upp och leda undervisningen mot de mål som anges i läroplanen utifrån det som barnen visar intresse för. I sådana målstyrda processer är pedagogisk dokumentation ett viktigt redskap och man arbetar ofta ämnesöverskridande.

Programmet pågår till och med 2018

”Undervisning i förskolan” pågår till och med 2018. De övriga kommunerna som deltar i programmet är Bjuv, Landskrona, Lidingö, Strängnäs, Svedala, Trelleborg, Uppsala, Vaxholm och Åstorp.

Vill du veta mer?

Vill du veta mer om "Undervisning i förskolan"? Information om programmet finns hos Ifou.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Redaktör:
Åsa Drakenberg

Sakkunnig:
Ann Bisenius
Publicerad:
onsdag 5 april 2017
Senast uppdaterad:
måndag 15 oktober 2018