Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Österåkers gymnasium vinner pris för internationellt digitalt projekt

Österåkers gymnasium får pris för eTwinning-projekt. Kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M) ger blommor till lärarna Jasmine Klang Ebeling och Mary Anne Horton Söderberg.

Kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M) ger blommor till lärarna Mary Anne Horton Söderberg (mitten) och Jasmine Klang Ebeling (till höger).

Grattis till Österåkers gymnasium som är vinnare av det svenska eTwinning-priset 2017! Priset går till två av skolans lärare för att de på digital väg har genomfört utmärkta samarbeten med andra länder.

Det är lärarna Jasmine Klang Ebeling och Mary Anne Horton Söderberg som vann priset för projektet "Y.E.S. - Youth Empowering Skills for the 21st Century". Projektet pågick under två år och eleverna som deltog arbetade med socialt entreprenörskap. De har även utvecklat kritiskt tänkande, kommunikation, problemlösning och förbättrat sina kunskaper i engelska.

Jasmine Klang Ebeling önskar att alla elever får chansen att vara med om ett sådant här internationellt projekt.

- Det är en personlig resa. Eleverna har fått bo i värdfamiljer utomlands, de har fått anpassa sig till nya sammanhang och har fått vänja sig vid att prata inför människor på engelska, säger Jasmine Klang Ebeling.

Socialt entreprenörskap på schemat

En direkt följd av projektet är att Österåkers gymnasium nästa läsår startar en ny kurs i socialt entreprenörskap.

Kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M) gratulerade pristagarna och passade även på att skicka en hälsning till alla de elever som var med under prisutdelningen.

- Anledningen till att jag blev politiskt aktiv var att jag ville vara med och påverka förskolan och skolan. Mattelyftet, läs- och skrivsatsningar och projekt som de här har bidragit till att era resultat i skolan har höjts. Det gör mig så glad! säger Michaela Fletcher.

Om eTwinning

eTwinning är en europeisk plattform för digitalt samarbete mellan förskolor och skolor i olika länder i Europa.

- Man kan beskriva eTwinning som att klassrummen öppnas mot resten av Europa. Men också som att lärarrummen utvidgas till hela Europa, säger Mia Sandvik från Universitets- och högskolerådet, UHR, som delar ut priset och som driver eTwinning i Sverige.

eTwinning finansieras av Europeiska kommissionen och är en del av programmet Erasmus+. Förutom äran får de vinnande skolorna ett presentkort på 2500 kronor vardera. Pengarna kan användas för att köpa in it-relaterade verktyg eller annat som är till nytta i ett eTwinning-samarbete. Lärarna och deras rektorer bjuds också in till den europeiska eTwinning-konferensen, som i år äger rum på Malta i oktober.

Redaktör:
Åsa Drakenberg

Publicerad:
tisdag 2 maj 2017
Senast uppdaterad:
tisdag 2 maj 2017