Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Luffarbackens förskola på finska

”Vi har en fin förskola, som vi är stolta över” säger tvåspråkiga förskollärare Anneli Holopainen och Anette Svensson.

Här på Luffarbackens förskola har vi 2 tvåspråkiga avdelningar. På avdelningarna finns det två svenskspråkiga och en tvåspråkig pedagog som kan både svenska och finska. Vi som pratar finska är Anette Svensson och Anneli Holopainen.

Denna första tvåspråkiga avdelning startade för 7 år sen, där vi hade både fink- och svensktalande barn. Gruppen började med fem finsktalande barn från ett till fem år, nu har vi 8 barn. Dessa barn har olika behov gällande det finska språket. Vissa barn behöver stärka det svenska språket, vars föräldrar bara pratar finska i hemmet. De flesta har en förälder som pratar finska. Vi använder det finska språket dagligen som en naturlig del av förskolans aktiviteter som till exempel under måltider, lek och samlingar. Nu har vi två tvåspråkiga avdelningar vilket gör att de äldsta tvåspråkiga barnen kan flytta upp till solsidan och stjärnan där de övriga äldsta barnen går. Detta betyder att barn som pratar finska har samma förutsättningar som barnen som pratar svenska. Just nu har vi inte underlag i kommunen för att starta en barngrupp där man enbart pratar finska.

På torsdagar har vi en blandgrupp där de två finskspråkiga barngrupperna träffas och hittar på olika aktiviteter tillsammans såsom sång, lekar och rörelse. I dessa grupper blandar barnen finska och svenska ord. Det är vanligt att barn som behärskar båda språket gör det. I den här gruppen lär sig barnen att använda det finska språket på ett naturligt sätt i sången och leken.

Det är viktigt att barnen får bejaka sitt språk. Det är lika viktigt för mig, Anette, att få öva min finska genom att arbeta i en finsktalande barngrupp där vi använder det språket helt, nu kan jag förhoppningsvis föra vidare språket till mina barn och barnbarn.

Vi båda, Anette och Anneli, lär oss nya ord från barnen varje dag, även föräldrar kan fråga oss vad de finska orden betyder som deras barn använder.

Vi har naturligt samarbete med Språkverkstaden. Vi har även bett biblioteket om hjälp med att införskaffa böcker och sånger på finska, vi vill ha nya och moderna sånger som vi kan använda i barngrupperna. Den största utmaningen för oss har just varit materialfrågan för våra tvåspråkiga grupper.

På finska-suomeksiöppnas i nytt fönster

Redaktör:
Christer Larsson

Publicerad:
måndag 30 oktober 2017
Senast uppdaterad:
fredag 12 oktober 2018