Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Ljusterö skola har bästa visionen i Sverige för framtidens stad

Future City 2017, Ljusterö skola, Österåkers kommun, Österåker, Åkersberga

Eleverna från Ljusterö skola firar segern i Future City 2017.

Hur ska framtidens stad se ut? Det har eleverna på Ljusterö skola funderat en hel del över under det senaste läsåret. Nu har de vunnit pris för sin modell i tävlingen Future City 2017 i konkurrens med högstadieelever från hela Sverige.

I Future City får elever i årskurs 6-9 i hela Sverige ta på sig rollen som framtidens samhällsbyggare. Hur ser framtidens stad ut? Vem bor där? Hur transporterar vi oss själva och gods? Hur fungerar det med vatten, avlopp, återvinning och allt det där andra som behöver finnas i en stad?

Syftet är att öka nyfikenheten och kunskapen kring teknik och yrken inom samhällsbyggnad och skapa intresse kring hur vi skapar ett hållbart samhälle. Kunskapen eleverna behöver för att lösa uppgifterna i Future City kommer från många olika ämnen, till exempel teknik, NO, SO och bild.

- Det hela började med vårt årliga ämnesövergripande projekt. Hösten 2016 hade vi arkitektur som tema och när vi fick information om Future City tyckte vi att det passade väldigt väl in i temat, säger Ina Zielke, bildlärare på Ljusterö skola.

Under hösten arbetade alla klasser på skolan med arkitektur både i teori och i praktik. Skolan hade besök av arkitekt och de gjorde olika studiebesök och fältstudier. Det var dock årskurserna 6-7 som deltog i Future City.

Miljö och teknik var ledorden

- Vi har satsat mycket på naturen och miljön, det är många städer i dag som inte har det här gröna i sig. Vi har satsat på att få en grön stad, en najs miljö! säger Joel Sundberg, Moa Åkerström och Linda Rydman när de presenterar skolans modell för jury och publik under finalen på Tekniska museet den 26 april.

Och vem blir inte sugen på att ta linbanan uppför berget i modellen? Där uppe hittar vi Mullvadshotellet som behövs för att ta hand om alla turister som ska komma till framtidsstaden. Här hittar vi också flera olika forskningsstationer som ska forska inom framtida lösningar för miljö och teknik. Runt omkring staden finns skog. Där kan vi vandra, men den kan också användas som naturresurs för industrier, berättar Moa, Joel och Linda. Från vindkraftverket och solpanelerna på hustaken får staden energi. Här finns cykelbanor, bussar och bilvägar. Men främst tar sig framtidsstadens invånare fram med tunnelbanan, som självklart drivs med så miljövänlig teknik som möjligt.

Ljusterö skola belönades med ett diplom och en prischeck på 5 000 kronor som blir ett välkommet tillskott till en skolresa. Grattis!

Juryns motivering:

En hållbar stad för många kommande generationer men också för dagens invånare i alla åldrar. Nyckelordet i stadsplaneringen är klokskap. Viktiga inslag i hållbarheten är återvinning och renlighet. En trivsam och okomplicerad stad att bo i.

Mer information

Hela finalen finns att se på Youtubelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (Ljusterö skolas presentation finns vid 3:26:20 i klippet)

Future City 2017, Ljusterö skola, Österåkers kommun, Österåker, Åkersberga

Ljusterö skolas modell för framtidens stad.

Redaktör:
Åsa Drakenberg

Publicerad:
torsdag 4 maj 2017
Senast uppdaterad:
måndag 8 maj 2017