Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Komvux: Nystart året om

Gorana Östervall, administrativchef på Komvux Österåker

I ett rött och grått industrihus i Åkersberga pågår dagligen något fantastiskt. Med stöd av engagerade Komvux-lärare får vuxna chansen att utbilda sig och nå nya mål i livet.

På Stenhagsvägen 45-47 i Åkersberga samsas Komvux Österåker med en rad företag. Går du som besökare in genom entrén och tar till höger möter du Komvux Österåkers administrativa delar och genom att ta en trappa upp är du strax inne i hjärtat av utbildningsverksamheten. Här finns ett stort uppehållsrum med både möjlighet att umgås och värma kaffe och mat. Här finns också datorer uppställda som eleverna kan använda och i angränsande rum pågår lektioner större delen av dygnet.

– Jag kommer ofta till jobbet tidigt på morgonen och låser upp samlingslokalerna från halv åtta, så att eleverna kan komma in, säger Gorana Östervall, administrativ chef på Komvux Österåker. På förmiddagarna är det framförallt våra SFI-elever (Svenska för invandrare) som är här, men vår verksamhet pågår hela dagen till sent in på kvällen och fylls då på med andra elever.

Gorana har arbetat länge inom skolvärlden, men tidigare mest med yngre elever. Nu har det gått två år sedan hon började sin tjänst här.

– Jag tycker att det känns intressant att få jobba med en annan grupp elever nu, inte minst som det planeras stora satsningar inom området. Jämfört med tidigare arbetsplatser skulle jag säga att det här är en mer personlig miljö i och med att vi är en liten lärargrupp och att vi ger alla möjlighet till utbildning på plats. Även de som läser på distans har möjlighet att träffa sin lärare varje vecka, säger Gorana.

Flexibilitet finns och behövs

För många är Komvux Österåker en chans att göra en nystart i livet. Det kan handla om att studera klart ämnen som man tidigare inte klarat av att slutföra eller att läsa en ny utbildning för att kunna få ett nytt jobb. Det innebär att många som studerar här också arbetar parallellt med studierna eller har små barn, vilket kan göra det svårt att hinna med studierna. Därför är det viktigt att Komvux Österåker erbjuder en viss grad av flexibilitet för att utbildningarna ska fungera för många av studenterna. Att alla som arbetar här har grundinställningen att problem är till för att lösas, bidrar till att så många elever trivs, menar Gorana.

– Varje år görs elevenkäter i alla Stockholms skolor, där man mäter bland annat trivsel och tillgänglighet. Förra året kom vi på tredje plats i den rankingen och det är vi väldigt stolta över.

Många utbildningsmöjligheter

Komvux Österåkers verksamhet är uppdelad i fyra delar: grundutbildningar, särvux och gymnasiekurser/yrkesutbildningar. Antagningar sker löpande året om. Annika Svahn, som ibland kallas för ”kuratorn i luckan”, är en av de som möter hela bredden av utbildning i sitt dagliga arbete. Som utbildningsadministratör sköter hon allt som har med eleverna på Komvux Österåker att göra och det är många som under årens lopp har stannat till vid expeditionsluckan för att få hjälp med både det ena och det andra.

– Kontakten med eleverna har visserligen ändrats en del sedan Kunskapscentrum Nordost tog över ansökningarna, men jag har fortfarande en jättebra relation med dem, säger Annika. Hon har jobbat på Komvux Österåker i 27 år och kan verksamheten utan och innan. En kollega säger att hon dessutom kan namnen på nästan alla studerande som för närvarande är inskrivna i verksamheten.

– En av de saker som utmärker vårt Komvux är stämningen. Alla känner alla och det är en gemytlig stämning mellan lärare och elever. Det finns faktiskt elever som börjat sin utbildning här och sedan gått vidare till andra skolor, men som ändå hellre sitter hos oss och pluggar än på ett bibliotek. De känner sig trygga och välkomna här.

Engagerade lärare

I ett studierum sitter Annelie Wigren och Marie Kvist lutade över sina böcker i företagsekonomi. De är i slutfasen av en ettårig utbildning till ekonomi- och redovisningsassistent och är på flera sätt typiska för en Komvux-elev: kvinnor som har valt att plugga vidare för att bredda sina möjligheter på arbetsmarknaden. Att det är självvalda studier ger motiverade elever, vilket också bidrar till att lärarna trivs väldigt bra.

– Jag började undervisa här på ett kortare uppdrag, och ville sedan vara kvar på grund av eleverna. Det är personer som vill vidare. De vill ändra sina liv och tack vare utbildningen här kan de göra det. Jag får höra många solskenshistorier om vad utbildningen har betytt för dem, säger deras lärare Martin Lundin, som genom kontakter med gamla elever ofta får bevis för att utbildningen leder till jobb efter avslutade studier.

Han får medhåll av lärarkollegan Ulrika Samuelsson på vård- och omsorgsutbildningen. Hon uppskattar att få undervisa elever som har tydliga mål för hur de ska komma vidare i yrkeslivet.

– Det innebär också att våra elever kräver kvalitet av oss. De vill ta chansen att utnyttja varenda minut, vilket gör det stimulerande att vara lärare. Att många av studenterna även har tidigare arbetslivserfarenhet – de kan till exempel ha jobbat länge inom vården men har inte sin kompetens på papper – betyder att de tar med sig värdefull kunskap in i klassrummet.

Att studenterna också lär av varandra bidrar till skapandet av en givande lärandemiljö, säger Ulrika.

– Vi här på Komvux Österåker bryr oss om våra elever, slår Martin fast. Sedan tillägger han med ett leende att även om byggnaden inte är den vackraste, känns den ändå varm och välkomnande. – Och det är ju inte färgen på gardinerna som avgör hur mycket man trivs, utan människorna som finns i huset.

Vill du veta mer?

Läs mer om Komvux Österåker

Magasin Österåker

Artikel hämtad från Magasin Österåker nummer 2, 2017.

TEXT: GABRIELLA SKÖLDENBERG FOTO: KRISTOFER HEDLUND

 

Komvux i Österåker

Läraren Martin Lundin hjälper gärna till när det behövs, vilket Annelie Wigren och Marie Kvist uppskattar.

Redaktör:
Christer Larsson

Publicerad:
onsdag 28 juni 2017
Senast uppdaterad:
måndag 17 juli 2017