Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Skolval 2017, kommunens nya skola vid Röllngby

Klart med namn på kommunens nya skola vid Röllingby

Röllingbyskolan. Det blir namnet på kommunens nya skola vid Röllingby.

Österåkers kommun tar över den före detta Prolympiaskolan i Åkersberga från och med den 1 maj. Skolan blir en F-9-skola och kommer att drivas i kommunal regi. De ljusa och funktionella lokalerna blir med sitt centrala läge invid grönområden och idrottsanläggningar ett fint lokaltillskott inför höstterminen 2017.

- Vi ser positivt på den här lösningen där kommunen kommer att kunna erbjuda en skola med hög kvalitet. Detta frigör också ett antal eftertraktade skolplatser för våra barn i kommunen, vilket är värdefullt, säger Michaela Fletcher (M) Kommunstyrelsens ordförande

Namnförslaget har tagits fram av kommunens namnberedningskommitté och beslutades den 25 april av Kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M).

Om namnet Röllingby

Namnet knyter an till området där skolan ligger, med exempelvis Röllingby idrottsplats och naturområdet Röllingby backar. Röllingby var också namnet på Österåkers gamla gymnasium.

Första gången Röllingby nämns i skrift är dock så tidigt som år 1399, kan Österåkers hembygdsförening berätta. De tre gårdarna i Röllingby var så kallade frälsehemman under Smedby säteri. I Röllingby backar finns idag flera fornminnen, till exempel flera järnåldersgravar.

Läs mer:

Samlad information om kommunens nya skola vid Röllingby

Redaktör:
Åsa Drakenberg

Sakkunnig:
Anders Wedin
Publicerad:
torsdag 27 april 2017
Senast uppdaterad:
torsdag 27 april 2017