Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Internationellt studiebesök i Österåkers barnomsorg och förskolor

Gruppen besökte bland annat Metodverkstan i Österåkers kommuns Pedagogcentrum.

På torsdagen fick Österåker besök av en grupp från Centralasien och Världsbanken som ville lära sig mer om svenska förskolor och familjedaghem. Även kommunens Pedagogcentrum besöktes.

Under fyra dagar den 13-16 juni var en grupp med deltagare från Tadzjikistan, Uzbekistan och Kirgizistan på studiebesök i Sverige tillsammans med representanter för Världsbanken för att lära sig mer om svensk barnomsorg och förskoleverksamhet.

Gruppen besökte olika verksamheter och hade möten i Stockholms stad, men också i Österåker. Pedagogcentrum, en verksamhet inom Österåkers kommun som arbetar med stöd och utveckling för pedagoger, var en av verksamheterna som fick besök.

- Det var ett härlig besök med vice ministrar från tre olika länder och ledare från Världsbanken och organisationen Sweducare, säger Martin Andersson på Pedagogcentrum.

- Vi pratade bland annat om skillnader och likheter mellan våra länder när det kommer till utbildning, om hur skolornas verksamheter styrs och hur det fungerar i skolorna i praktiken. Vi pratade också om hur möjligheten till skolgång ser ut i våra länder. I vissa av de besökande länderna går 12 procent av barnen i liknande verksamhet som vår förskola. Vi pratade om likvärdighet och tron att alla barn ska ha samma chans att lyckas. Vi visade också upp olika sätt att arbeta med webbaserad utbildning och berättade om digitaliseringen i skolan, säger Martin Andersson.

Förutom Pedagogcentrum besökte gruppen även Annkis Familjedaghem i Smedby och Skogslundens förskola i Skärgårdsstad under dagen i Österåker.

Studiebesöket samordnades av organisationen Sweducare på uppdrag av Världsbanken.

Martin Andersson berättar om Pedagogcentrums verksamhet.

Om Pedagogcentrum

På Pedagogcentrum har pedagoger i Österåker en fysisk träffpunkt där skolförvaltningen i Österåkers kommun erbjuder bland annat fortbildningar, föreläsningar och seminarier.

Mer om Pedagogcentrum

Om Sweducare

Sweducare är en organisation som arbetar för internationalisering av svenska välfärdstjänster och produkter relaterade till barnomsorg och förskolor. Det gör Sweducare bland annat genom att ta emot internationella besök som vill lära mer om svensk förskoleverksamhet. 

Mer om Sweducarelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Om Världsbanken

Världsbanken är en internationell organisation som har till uppgift att stödja ekonomisk tillväxt i främst fattiga länder. Den har också till uppgift att arbeta för att minska fattigdom och att förbättra levnadsstandarder i världen. Banken är ett fristående FN-organ och har 188 medlemsländer.

Mer om Världsbankenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Redaktör:
Åsa Drakenberg

Publicerad:
måndag 19 juni 2017
Senast uppdaterad:
måndag 26 juni 2017